Stilul Ceaușescu: protest anti Lukașenko, contracarat cu un miting pro al muncitorilor aduși forțat

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 16.08.2020 - 16:31
Fotografie de la protestele din zilele anterioare, din Bielorusia

Zeci de mii de persoane au ieșit în marș pentru a protesta împotriva puterii la Minsk, în timp ce muncitori au fost aduși cu forța pentru o demonstrație pro-guvernamental.

SHARE
Manifestați de duminică a vine la o zi după convorbirea telefonică pe care Alexander Lukașenko, contestat de tot mai mulți cetățeni, a avut-o cu președintele rus Vladimir Putin, care ar fi oferit sprijin substanțial pentru a asigura securitatea țării.
 
Semne de breșă au apărut duminică și în rândul corpului diplomatic.
 
Ambasadorul Bielorusiei în Slovacia, Igor Leșchenya, și-a declarat solidaritatea cu protestatarii, transmite duminică Reuters.
 
"Sunt alături de cei care au ieșit pe străzile orașelor din Belarus pentru a demonstra pașinic și pentru a-și face auzită vocea. Poporul din Belarus și-a câștigat acest drept prin suferință", a spus diplomatul într-un mesaj video publicat de Nasha Niva media și citat de Hotnews.
 
Lukașenko, prezent la o contramanifestația organizată cu muncitori aduși cu forța, face apel la apărarea independenței țării.

"Dragi prieteni, v-am chemat aici nu pentru a mă apăra, ci pentru că, pentru prima dată într-un sfert de secol, puteți apăra independența țării voastre ", a lansat el, sub ovații , din Piața Independenței, unde sunt adunați cel puțin o mie de oameni, potrivit unui jurnalist AFP la fața locului.

Președintele, în vârstă de 65 de ani, a reacționat la dorința opoziției de a organiza o nouă alegere prezidențială, după cea din 9 august, care i-a dat câștigător, dar a ridicat acuzații de fraudă masivă.

"Dacă facem asta, vom intra în râpă și nu ne vom mai întoarce niciodată", a prezis el, în fața mulțimii care fluturează steagul roșu și verde moștenit din perioada sovietică.

"Au avut loc alegerile, un scor falsificat nu poate fi mai mare de 80%", a spus el, referindu-se la rezultatele oficiale care l-au creditat cu peste 80% din voturi.
 
Lukașenko refuză un nou scrutin și acuză NATO că se dezvoltă la granița de vest a țării.
 
 NATO spune că monitorizează situația din Belarus, libertățile fundamentale trebuie respectate, inclusiv dreptul la proteste pașnice, dar neagă acuzațiile lui Lukașenko.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.