Soros și Juncker nu vor să dea lecții Italiei

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 04.06.2018 - 17:13

Miliardarul George Soros a cerut UE să ajute Italia, nu să-i dea lecţii, pentru a nu se ajunge la o victorie și mai importantă a populiștilor. La rândul său, Jean-Claude Juncker, a cerut "respectarea Italiei" şi a guvernului său format din populiști și extremiști de dreapta.

SHARE

Miliardarul american George Soros în vârstă de 87 de ani a publicat o scrisoare deschisă în cotidianul Corriere della Sera, în care estimează că Guvernul Giuseppe Conte "ar putea cădea la sfârşitul anului sau la începutul anului viitor, declanşând alegeri anticipate". 

"Rezultatul viitoarelor alegeri va depinde mult de felul în care UE va reacţiona la instabilitate în Italia. În Europa, există o tendinţă de a profita de fiecare ocazie pentru a da o lecţie Italiei (...) Dacă UE adoptă această linie, ea îşi sapă propriul mormânt, provocând o reacţie negativă din partea electoratului italian, ceea ce ar putea oferi o majoritate şi mai importantă populiştilor”, scrie Soros.

Imigrația, pricipala cauză

În opinia sa, "UE face faţă unui mare număr de probleme, dar Italia a devenit cea mai presantă, pentru că ea ameninţă valorile aflate la baza Uniunii". ”Unul din principalele motive ale victoriei militanţilor antisistem în Italia este problema migranţilor, care sosesc în număr mare şi sunt obligaţi să rămână acolo din cauza reglementărilor europene, care impun ca prima ţară de primire să aibă responsabilitatea lor”, adaugă Soros. El solicită o "compensaţie financiară acordată de Europa Italiei pentru migranţii care sosesc acolo".

Miliardarul a acuzat o relație strânsă dintre Vladimir Putin și Matteo Salvini, liderul Ligii Nordului. "Noul guvern este aproape de Rusia. Salvini este salariatul lui Putin", a spus Soros.

Reținere

La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a acordat un interviu presei germane în care a afirmat: ”Trebuie să arătăm respect faţă de Italia", a spus el, citat de AFP, după ce guvernul Conte, format de Mişcarea 5 Stele (partid populișt, antisistem, eurosceptic) și Liga Nordului (extremă dreaptă) a depus jurământul în fața președintelui Italiei. 

Întrebat despre datoria foarte mare a Italiei, Juncker a precizat că nu trebuie să se dea lecţii Romei, așa cum s-a întâmplat în cazul Greciei, fapt care a dus la ascensiunea  Syriza (stânga radicală), ajunsă la putere la începutul lui 2015.
"Demnitatea poporului grec a fost călcată în picioare. Acest lucru nu ar trebui să se repete acum cu Italia. Pledez pentru un mod calm de a acţiona. Nu vreau să mă amestec în probleme legate de politica internă italiană. Îl apreciez mult pe preşedintele Sergio Mattarella, dar în contextul acestei crizei, nu am vorbit cu el. Mă bucur că nu am intervenit, deşi tentaţia a fost mare", a spus Juncker.

Giuseppe Conte, candidatul propus de Mişcarea Cinci Stele  şi Liga Nordului  a fost desemnat, a doua oară, să alcătuiască un nou Cabinet. 

El a depus jurământul, vinerea trecută, în faţa preşedintelui Sergio Mattarella.

----------------------------

Foto: Guliver/ Getty Images

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te