VIDEO Rușii au tancuri de pe vremea lui Hrușciov, cu sisteme de protecție de pe vremea lui Brejnev

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 07.09.2022 - 18:08

Începând din luna mai a acestui an ca urmare a tehnicii militare pierdute, Federația Rusă a „scos de la naftalină” bătrânele tancuri sovietice de tip T-62M pe care le-a transferat pe frontul din Ucraina.

SHARE

Atunci, Statul Major al Forţelor Armate Ucrainene preciza că pierderile grele înregistrate de ruşi, mai ales la capitolul tehnică militară, determină armata rusă să scoată din depozite vechile tancuri T-62.

Aceste tancuri au în medie o vechime de aproximativ 50 de ani, iar vârsta militarilor care ştiu să le opereze la o capacitate cât mai eficientă trebuie să fie de cel puţin 60 de ani. Tancurile T-62 nu dispun de telemetru cu laser și nici de un sistem de control al focului funcțional. De aceea, cei care folosesc acum aceste tancuri sunt mecanici-șoferi recalificaţi în grabă de pe tancurile T-72 și T-64, scrie DefenseRomania.ro.

Se estimează că Rusia deține în prezent aproximativ 300 de unități de T-62M pe care le-a modernizat.

Încă din vara acestui an DefenseRomania a scris despre „modernizarea” T-62. În grabă de a fi aruncate în luptă, s-a putut observa că tancurile T-62 care operau în Herspn erau echipate cu ceea ce pare a fi un blindaj suplimentar improvizat pentru turelă, conceput pentru a rezista unui atac cu rachete ghidate antitanc (ATGM), precum Javelin-urile furnizate Ucrainei de SUA.

Citește și: VIDEO Cum se are Putin cu capii armatei, Șoigu și Gherasimov: „Răceală siberiană”

Totuși, chiar și pe tancuri mai moderne, precum T-72 și T-80, sistemele de protecție improvizate de tip cușcă metalică oferă un nivel scăzut de protecție sau chiar inexistent împotriva rachetelor lansate de sisteme moderne antitanc, precum cele pe care forțele ucrainene le-au folosit pe câmpul de luptă.

Însă de departe cel mai interesant lucru, scriu ucrainenii de la Defense Express care au analizat imaginile, sunt sisteme active de protecţie montate pe T-62M.craian_59676900.png)

E vorba de sisteme active de protecție montate asimetric de tip Kontakt-1, a căror dezvoltare a debutat la începutul anilor 1980, când Leonid Brejnev se apropia de finalul „carierei” în fruntea URSS.

Citește și: VIDEO Gazprom amenință Europa cu un videoclip sinistru: „Iarna va fi lungă. Berlin, Paris îngheață”

Ulterior, din 1984, rușii au montat pe majoritatea tancurilor sistemele Kontakt-1, la vremea respectivă moderne.

T-62, tancuri a căror dezvoltarea a început sub comanda lui Nikita Hrușciov, nu au beneficiat în totalitate de aceste sisteme, considerându-se atunci oricum prea vechi și vulnerabile în fața tehnicii NATO.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.