Rusia nu renunță la război: Ucraina raportează un atac cibernetic asupra Ministerului Apărării

DE Adina Mutăr | Actualizat: 16.02.2022 - 09:47
Ucraina raportează un atac cibernetic la Ministerul Apărării/foto: newstxt

Centrul de securitate cibernetică al Ucrainei a anunțat marți că site-urile web ale Ministerului ucrainean al Apărării și ale băncilor Privatbank și Oschadbank au fost supuse unui atac cibernetic.

SHARE

Centrul ucrainean de securitate cibernetică a spus că Rusia ar putea fi de vină pentru atac, a raportat TASS. Un mesaj de pe pagina principală a site-ului Ministerului ucrainean al Apărării arată că acesta este în mentenanță. 

Centrul pentru Comunicații Strategice și Securitate Informațională al Ucrainei, cunoscut sub numele de Centrul Stratcom, a confirmat că aplicația PrivatBank este oprită pentru unii utilizatori.

Centrul Stratcom, care face parte din Guvernul ucrainean și combate amenințările online, a scris pe Facebook: „În ultimele ore, PrivatBank este supusă unui atac masiv DdoS (perturbarea traficului normal al unui server, serviciu sau rețea vizat, prin bombardarea țintei sau a infrastructurii cu un flux de trafic pe Internet)”.

„Utilizatorii Privat24 raportează probleme cu plățile și, în general, cu funcționarea aplicației. Unii utilizatori sunt complet în imposibilitatea de a accesa Privat24, la alții nu reflectă soldul și tranzacțiile recente. Nu există nicio amenințare la adresa fondurilor investitorilor. Atacul cibernetic este legat exclusiv de aplicația Privat24. Restul tranzacțiilor financiare se desfășoară în mod normal”, arată Stratcom.

„Și la banca Oschadbank sunt erori, internet banking-ul nu funcționează”, informează Stratcom.

„Și Ministerul Apărării și Forțele Armate au suferit atacuri cibernetice. Agresorul a reușit cu infectări minore, dar majoritatea planurilor sale agresive nu funcționează”, a precizat Stratcom.

Un pas premergător unui atac militar

Atacul cibernetic asupra Ministerului Apărării este unul dintre elementele premergătoare unui atac militar, de aceea specialiștii avertizează că este foarte posibil ca Rusia să nu fi renunțat la invazia Ucrainei, pregătită a debuta în zorii zilei de miercuri.

CIA și armata SUA au informat vineri statele NATO că, pe baza informațiilor detaliate deținute,  atacul asupra Ucrainei ar putea avea loc miercuri, 16 februarie, ora 3.00.

Citește și

Putin schimbă tonul: Rusia, pregătită să continue negocierile, dar în estul Ucrainei e „genocid”

Stoltenberg: „Nu am văzut niciun semn al reducerii prezenței militare rusești la granița cu Ucraina"

Tensiunile dintre cele două țări au atins apogeul pe măsură ce se profilează perspectiva unei invazii în toată regula.

De altfel, deși Rusia a anunțat cu mare emfază că își retrage „câteva” unități din districtele militare de Vest și de Sud, cele mai multe rămân pentru exercițiile Rusia-Belarus. 

Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Igor Konașenkov, a precizat că atașații militari ai ambasadelor străine din Belarus vor observa îndeaproape ultima etapă a exercițiului militar Allied Resolve-2022, inclusiv pregătirile de luptă de la baza de antrenament Obuz-Lesnevsky, la 19 februarie.

„Pregătirile militare la scară largă continuă și aproape toate districtele militare și forțele aeriene iau parte la ea”, a spus Konașenkov.

Soldații ruși au testat astăzi sistemul de rachete OTR-21 Tochka-U lângă granița cu Ucraina, ca parte a exercițiilor militare comune cu Belarus.

Potrivit Ministerului Apărării, exercițiul militar comun ruso-belarus Allied Resolve 2022 va dura până pe 20 februarie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te