Rusia a primit puști, echipamente militare, inclusiv piese de drone, și veste antiglonț din China

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 17.03.2023 - 12:45
Rusia a primit puști, echipamente militare, inclusiv piese de drone, și veste antiglonț din China. - Foto: Profimedia Images

Companiile chineze, inclusiv una conectată cu guvernul de la Beijing, au trimis entităţilor ruse 1.000 de puşti de asalt şi alte echipamente care ar putea fi folosite în scopuri militare, inclusiv piese de drone şi veste antiglonţ, relatează publicaţia americană Politico.

SHARE

Politico precizează că transporturile au fost efectuate în perioada iunie - decembrie 2022, potrivit datelor furnizate de ImportGenius, un agregator de date vamale la care a avut acces.

China North Industries Group Corporation Limited, unul dintre cei mai mari contractori de apărare de stat din ţară, a livrat puştile de asalt în iunie 2022 companiei ruse Tekhkrim, care face afaceri cu statul şi cu armata rusă, a adăugat Politico, informează Agerpres.

Citește și: Prima vizită a lui Xi Jinping după reconfirmarea în funcția de președinte al Chinei, la Moscova

Rusia a primit puști, echipamente militare, inclusiv piese de drone, și veste antiglonț din China

Puştile CQ-A, modelate după modelul M16, dar etichetate drept "puşti de vânătoare civile" în datele vamale, sunt folosite de poliţia armată populară (forţe antirevoltă) din China şi de forţele armate din Filipine până în Sudanul de Sud şi Paraguay, a scris publicaţia citată.

Entităţile ruseşti au primit, de asemenea, 12 transporturi de piese de drone de la companii chineze şi peste 12 tone de veste antiglonţ chinezeşti, care au trecut prin Turcia, la sfârşitul anului 2022, potrivit informaţiilor.

Deşi datele vamale nu arată că Beijingul vinde un număr mare de arme Moscovei în mod special, China furnizează totuşi companiilor ruseşti echipamente "cu dublă utilizare" şi articole comerciale care ar putea fi folosite şi pe câmpul de luptă în Ucraina, scrie Politico.

Citește și: Antiaeriana Ucrainei poate doborî cinci tipuri de rachete rusești. Șapte sunt prea rapide

Da-Jiang Innovations Science & Technology Co., cunoscută şi sub numele de DJI, a expediat prin Emiratele Arabe Unite piese de schimb pentru drone, cum ar fi baterii şi camere, unui mic distribuitor rus în noiembrie şi decembrie 2022, potrivit publicaţiei americane.

DJI este o companie chineză care a intrat sub supravegherea SUA după ce a fost sancţionată de Ministerul de Finanţe în 2021 pentru că a furnizat statului chinez drone pentru a controla minoritatea uigură din regiunea din vestul ţării, Xinjiang.

Pe lângă drone, Rusia a depins luni de zile de alte ţări, inclusiv China, pentru a obţine echipamente de navigaţie, imagini prin satelit, componente ale vehiculelor şi alte materii prime pentru a sprijini războiul lansat în urmă cu mai bine de un an de preşedintele Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

Deşi sancţiunile occidentale au împiedicat Moscova să importe numeroase mărfuri - de la microcipuri la gaze lacrimogene -, Rusia încă poate achiziţiona produse din ţări "prietenoase" care nu respectă noile reguli occidentale, cum ar fi China sau ţările din Golf, pentru a-şi susţine efortul de război, a explicat Politico.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te