Prima vizită a lui Xi Jinping după reconfirmarea în funcția de președinte al Chinei, la Moscova

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 17.03.2023 - 12:19
Prima vizită a lui Xi Jinping după reconfirmarea în funcția de președinte al Chinei, la Moscova. - Foto: Profimedia Images

Preşedintele chinez Xi Jinping se va afla în Rusia în perioada 20-22 martie pentru o vizită de stat, în urma unei invitaţii lansate de preşedintele Vladimir Putin, au anunţat Kremlinul şi Ministerul Afacerilor Externe chinez.

SHARE

Cei doi lideri vor aborda pe parcursul discuţiilor chestiunea dezvoltării în continuare a relaţiilor de parteneriat extins şi cooperare strategică între cele două ţări, a precizat Kremlinul, care a mai menţionat că vor fi semnate cu acest prilej "un număr de documente bilaterale importante".

China şi Rusia au încheiat un parteneriat "nelimitat" în februarie 2022, când Vladimir Putin s-a aflat în vizită la Beijing pentru deschiderea Jocurilor olimpice de iarnă, cu doar câteva săptămâni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.

Citește și: Xi Jinping a obținut al treilea mandat de președinte al Chinei. Cum vor arăta următorii 5 ani

Ulterior, cele două părţi au continuat să-şi reafirme forţa relaţiilor, comerţul între Rusia şi China luând avânt după invazie şi China fiind principalul cumpărător de petrol rus, o sursă-cheie de venituri pentru Moscova.

Vizita de săptămâna viitoare survine în contextul în care China s-a oferit să medieze pacea în Ucraina, efort privit cu scepticism în Occident, dat fiind sprijinul diplomatic al Beijingului faţă de Rusia, mai notează Reuters, informează Agerpres.

Xi Jinping a obținut al treilea mandat de președinte al Chinei săptămâna trecută. 

China: Vizita lui Xi Jinping în Rusia are ca scop „să îndemne la pace”

Vizita preşedintelui Xi Jinping în Rusia este pentru "pace", iar China îşi va menţine "poziţia obiectivă şi imparţială" în ceea ce priveşte problemele internaţionale şi regionale, inclusiv criza din Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, relatează News.ro, citând CNN.

Citește și: Șef serviciu secret: Cucerirea Insulei Șerpilor, o lovitură decisivă dată Rusiei de către Ucraina

"Propunerea Chinei se rezumă la o singură propoziţie, care este de a îndemna la pace şi de a promova discuţiile", a declarat Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al MAE chinez, în cadrul briefingului de presă obişnuit.

Vizita lui Xi Jinping în Rusia are loc în contextul în care Beijingul încearcă să se prezinte ca un mediator de pace neutru în războiul din Ucraina şi se străduieşte să echilibreze relaţia sa "fără limite" cu Moscova şi legăturile tot mai fragile cu Occidentul.

Oficialii occidentali şi-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea că China ar putea lua în considerare posibilitatea de a oferi Rusiei asistenţă militară letală, o acuzaţie negată de Beijing.

CNN a relatat luna trecută că SUA au informaţii care sugerează că guvernul chinez ia în considerare furnizarea de drone şi muniţie Rusiei pentru a fi folosite în războiul din Ucraina, surse familiare cu aceste informaţii spunând că negocierile dintre Rusia şi China cu privire la preţul şi domeniul de aplicare al echipamentelor sunt în curs de desfăşurare.

Legăturile profunde ale Chinei şi Rusiei în materie de apărare nu s-au schimbat după invazia Moscovei în Ucraina, au arătat, de asemenea, registrele vamale analizate de CNN.

În cadrul briefingului de vineri, Wang a declarat că China a avut întotdeauna o atitudine "prudentă şi responsabilă" şi a controlat exportul de produse militare şi civile cu dublă utilizare în conformitate cu legea.

Cooperarea economică şi comercială dintre China şi Rusia este "deschisă şi transparentă", a spus el.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te