România, negocieri secrete pentru a garanta securitatea Ucrainei contra Rusiei. Ce a promis Londra?

DE Adina Mutăr | Actualizat: 15.01.2024 - 10:12
România, negocieri secrete pentru a garanta securitatea Ucrianei contra Rusiei - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
România, negocieri secrete pentru a garanta securitatea Ucrianei contra Rusiei - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

România, negocieri secrete pentru a garanta securitatea Ucrainei contra Rusiei. Partea ucraineană a început negocieri cu România pentru semnarea unui acord bilateral de securitate în marja întâlnirii consilierilor de securitate privind formula de pace ucraineană de la Davos.

SHARE

România, negocieri secrete pentru a garanta securitatea Ucrainei contra Rusiei. Negocierile au fost inițiate la ordinul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în cadrul declarației comune G7 privind sprijinul pentru Ucraina.

Pe site-ul Președinției și al Ministerului de Externe nu există nicio informare în acest sens.

Newsweek a trimis, duminică, două întrebări către MAE și așteaptă răspuns:

1.    Ce fel de negocieri poartă România cu Ucraina?
2.    Ce înseamnă „accord de securitate” între România și Ucraina?

Aceștia au evocat creșterea relațiilor bilaterale la nivelul parteneriatului strategic.

Serviciul de presă al Oficiului Președintelui Ucrainei a anunțat că partea ucraineană a început negocieri cu România pentru semnarea unui acord bilateral de securitate în marja întâlnirii consilierilor de securitate privind formula de pace ucraineană de la Davos.

România, negocieri secrete pentru a garanta securitatea Ucrainei contra Rusiei

Potrivit European Pravda, discuțiile de la Davos au avut loc cu participarea lui Andri Iermak, șeful Biroului Președintelui Ucrainei, și Iulian Fota, secretar de stat al Ministerului Afacerilor Externe al României. (foto jos)

România a devenit a noua țară care a început discuții bilaterale de securitate cu Ucraina și și-a confirmat încă o dată sprijinul neclintit pentru independența și integritatea teritorială a țării, precum și pentru traseul european și euroatlantic al acesteia.

Igor Jovkva, șeful adjunct al Biroului Președintelui Ucrainei, a declarat că „este imposibil să ne imaginăm garanții de securitate cu drepturi depline în Europa, mai ales în regiunea Mării Negre, fără România”.

​Mikola Tocițki, ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Ucrainei, a mulțumit României și poporului român pentru sprijinul constant pe care l-a resimțit Ucraina.

Părțile au discutat principalele elemente ale viitorului acord bilateral de securitate și au coordonat agenda discuțiilor ulterioare.

România nu a fost niciodată prea transparentă în privința ajutorului acordat Ucrainei.

Președintele României, Klaus Iohannis, și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, au avut anterior „o conversație strategică” și au convenit asupra priorităților de cooperare pentru anul 2024.

În urma discuțiilor, Zelenski a indicat că România a fost de acord să ajute Ucraina în ceea ce privește nevoile de artilerie și apărare aeriană.

În timpul vizitei sale la București din octombrie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, și că el și omologul său român, Klaus Iohannis, au discutat modalități de accelerare a procesului de pregătire a piloților ucraineni pentru a le permite să fie „printre primii în prima linie”, potrivit rferl.org.

Ceea ce a întărit speculațiile Moscovei că avioanele trimise în România ar fi ajuns în Ucraina.

„Rusia va lua în considerare posibila expediere de avioane de luptă F-16 de la baze aeriene din Polonia, România și Slovacia drept implicarea acestor țări în conflictul din Ucraina”, a declarat șeful delegației ruse în cadrul negocierilor de la Viena privind securitatea militară și controlul armelor, Konstantin Gavrilov, vorbind în sesiunea plenară a forumului OSCE. 

Ce a promis Londra

Un acord bilateral de securitate între Regatul Unit și Ucraina, care va intra în vigoare înainte de aderarea Ucrainei la NATO, a fost semnat în timpul vizitei lui Rishi Sunak, șeful guvernului britanic, la Kiev, la 12 ianuarie.

Acest acord de securitate a devenit primul dintre cele pe care Ucraina speră să le semneze cu partenerii săi.

Acordul bilateral de securitate dintre Ucraina și Regatul Unit prevede nu numai sprijin pentru Ucraina, ci și faptul că Ucraina ar sprijini Marea Britanie în cazul unei agresiuni împotriva acesteia, potrivit European Pravda.

„Este foarte important ca acesta să fie un acord echitabil și un acord de parteneriat bilateral. Deci, când acest război se va termina, acesta este un acord privind alianța noastră cu Regatul Unit. 

Citește și: Rusia acuză că e atacată de avioanele F-16 livrate de Occident. De ce România e prima amenințată

Nu numai că Regatul Unit trebuie să răspundă în 24 de ore dacă există o agresiune împotriva Ucrainei, dar și Ucraina își va apăra aliatul și partenerul în 24 de ore, răspunzând într-un fel pentru a sprijini Regatul Unit dacă Rusia va vrea să atace partenerul și aliatul nostru”, a declarat premierul ucrainean, Denis Șmihal.

„Este important că acest acord a fost primul și, prin urmare, este standardul de aur. Un standard care stabilește nivelul garanțiilor de securitate și cooperarea cu partenerii noștri, atât în ceea ce privește sprijinirea Ucrainei, cât și asigurarea garanțiilor de securitate după acest război, acord ce se încheie când Ucraina se va alăturăaNATO”, a spus Șmihal.

Citește și: Zelenski îl dă de gol pe Iohannis: România va oferi Ucrainei artilerie și apărare antiaeriană

Premierul a mai menționat că acordul cu Regatul Unit prevede una dintre cele mai mari sume de ajutor militar pentru Ucraina.

„2,5 miliarde de lire sterline sunt furnizate ca finanțare pentru Ucraina în 2024. Aceasta este una dintre cele mai mari sume de sprijin militar pentru Ucraina, ceea ce este important. Mulți dintre partenerii au obstacole în finanțarea sprijinului militar pentru Ucraina și preferă să finanțeze nevoile umanitare și bugetare ale țării noastre.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te