Ucraina aruncă Rusia în ridicol: Ziaristul „ucis” la Kiev este nevătămat

DE Alexandru Pop | Actualizat: 31.05.2018 - 13:03

Lovitură de teatru la Kiev. Jurnalistul rus Arkadi Babcenko (41 de ani), extrem de critic la adresa conducerii Rusiei, despre care autoritățile ucrainene au anunțat că a fost ucis, a apărut viu și nevătămat la o conferință de presă.

SHARE

Vasil Hrițak, șeful serviciilor de securitate din Ucraina, a declarat ziarisților că „uciderea" a fost pusă în scenă după ce Ucraina a aflat despre un complot rusesc menit a-l elimina pe jurnalist. El a precizat că asasinatul a fost "comandat de serviciile de securitate rusești".

Arkadi Babcenko le-a mulțumit serviciilor de securitate ucrainene pentru că i-au salvat viața. 

Maria Zaharova, purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a precizat că se bucură că jurnalistul este în viață, precizând că punerea în scenă a asasinării lui Babcenko a urmărit un „efect  propagandistic", a  relatat Interfax. .

După ce autoritățile ucrainene au anunțat ”asasinarea” lui Babcenko, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmtri Peskov (foto), a dat o declarație de un cinism revoltător, în care le-a cerut autorităților miercuri ucrainene "o anchetă adevărată", apreciind că a devenit "un loc foarte periculos" pentru jurnalişti.

"Condamnăm ferm această crimă şi sperăm la o anchetă adevărată (...) pentru a-i găsi pe cei care se află în urma acestui asasinat", a declarat Peskov, citat de AFP. Cu o zi înainte, ministerul rus de Externe, Serghei Lavrov, declarase că ziariştii sunt ucişi în Ucraina fără ca vinovaţii să fie pedepsiţi.  

Soldat în Cecenia

Kievul a acuzat Moscova pentru uciderea jurnalistului şi scriitorului rus Arkadi Babcenko, cu trei focuri de armă, în momentul în care ajunsese la apartamentul său, situat la periferia Kievului. "Soţia lui era la baie, ea a auzit un zgomot sec. Când a ieşit, ea şi-a văzut soţul însângerat, care a a murit în ambulanţă", a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei naţionale, Iaroslav Trakalo. Poliţia a difuzat și un portret- robot al suspectului, un bărbat în jur de 40 de ani, cu barbă grizonantă.

Babcenko a fost soldat în războaiele din Cecenia și a devenit ulterior un respectat  reporter de război. Înainte de a pleca din Moscova şi a se refugia la Kiev, Babcenko a colaborat cu publicaţia ”Novaia Gazeta” şi postul de radio Eho Moskvî, organizații de presă foarte critice la adresa Kremlinului.

Contre pe ruta Kiev-Moscova

"Sunt sigur că maşinăria totalitară rusă nu i-a iertat corectitudinea", a scris premierul ucrainean, Volodymyr Groisman, pe pagina sa de Facebook. Afirmațiile au fost condamnate rapid de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. La rândul său, directorul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), Aleksandr Bortnikov, a comentat sec: "Delirează". 

Uciderea lui Arkadi Bacenko este al doilea caz de asasinare a unui jurnalist rus care locuia în Kiev. În 20 iulie 2016, Pavel Şeremet, jurnalist ruso-belarus, a murit în explozia unei bombe plasate sub maşina sa, pe care o conducea în plin centrul Kievului. Cazul a rămas neelucidat până în prezent. 

--------------------------------------

Foto: Guliver/Getty Images

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te