VIDEO Putin s-a supărat pe Zemfira, „regina” rock-ului rusesc, și a declarat-o „agent străin”

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 11.02.2023 - 08:22

Ministerul rus al Justiţiei a trecut-o pe Zemfira, una dintre cele mai populare cântăreţe din Rusia post-sovietică, pe lista agenţilor străini pe motiv că aceasta sprijină Ucraina şi a criticat "operaţiunea militară specială" a Rusiei.

SHARE

Agenţia de presă Tass a citat un comunicat al ministerului în care se afirmă că Zemfira, al cărei nume complet este Zemfira Ramazanova,"a sprijinit în mod deschis Ucraina, a susţinut concerte în ţări neprietenoase, vorbind împotriva operaţiunii militare speciale şi primind sprijin din surse străine".

Zemfira, o tătăroaică de pe Volga, născută în regiunea centrală rusă Başchiria, a început să cânte în 1998 şi a câştigat popularitate atât în Rusia, cât şi în alte state fost sovietice.

Citește și: Păpușa Așchiuță și clovnul Hapciu au dat farmec copilăriei. Creatoarea lor e bunică și stă la Paris

Era cunoscut faptul că se opune războiului din Ucraina şi, pentru o vreme, pe siteul său a apărut sloganul "Nu războiului".

Numeroase site-uri au informat că Zemfira a părăsit Rusia pentru a se stabili în Franţa, după ce forţele ruse au invadat Ucraina în februarie 2022.

Ruşii etichetaţi drept agenţi străini au fost adesea supuşi percheziţiilor şi altor măsuri punitive. Mulţi dintre ei au părăsit ţara în ultimul an.

Ministerul rus al Justiţiei a mai informat despre alţi cetăţeni ruşi desemnaţi vineri drept agenţi străini, printre care politicianul de opoziţie Dmitri Gudkov.

Citește și: Satul din România care a dat cei mai mulți campioni mondiali: 8 medalii de aur, doar Patzaichin

Zemfira Ramazanova, inclusă în topul „100 cele mai influente femei din Rusia”

Zemfira Ramazanova, 46 de ani, este considerată o figură emblematică a rock-ului rusesc. Până în prezent, a acumulat vânzări de peste 3 milioane de înregistrări. 

În noiembrie 2010, primele sale două albume au fost incluse de revista Afișa (Афиша) în lista „50 cele mai bune albume rusești din toate timpurile. Alegerea muzicienilor tineri.”: albumul său eponim de debut a fost clasat pe poziția a cincea, iar al doilea său album, „PMML” («ПММЛ / Прости меня моя любовь») – pe locul 43. Lista a fost elaborată în baza opiniei câtorva zeci de muzicieni și formații tinere din Rusia.

Albumele sale „PMML” (ПММЛ) și Vendetta (Вендетта), au fost cele mai bine vândute albume ale anilor 2001 și 2006, respectiv.

În 2012, 2013 și 2014, Zemfira a fost inclusă în topul „100 cele mai influente femei din Rusia”, elaborat de postul de radio Ecoul Moscovei, agențiile de presă RIA Novosti, Interfax și revista «Ogoniok».

În iulie 2015, Zemfira a fluturat drapelul Ucrainei la un concert din capitala Georgiei, Tbilisi, atrăgând asupra sa critica mass-mediei ruse.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te