Putin creează premisele pentru a ataca Moldova. Ce mesaj dur a transmis Lavrov către Maia Sandu?

DE Alex Darvari | Actualizat: 21.04.2024 - 00:14
Putin crează premisele pentru a ataca Moldova. Ce mesaj dur a transmis Lavrov către Maia Sandu? - Foto: Profimedia Images

Putin creează premisele pentru a ataca Moldova, folosindu-se de regiunea Găgăuzia care este pro-rusă. Un mesaj dur a transmis ministrul rus de externe Serghei Lavrov către Maia Sandu.

SHARE

În Moldova, forțele pro rusești își continuă campania de creare a condițiilor pentru justificarea unei potențiale agresiuni din partea Federației Ruse, scrie ukrinform

Newswek a scris, ieri, că bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, a declarat că trupele moldovenești și române ar putea fi aduse în regiunea autonomă Găgăuzia pentru a „elimina entitatea tradițional prorusă”.

Putin creează premisele pentru a ataca Moldova. Ce mesaj dur a transmis Lavrov către Maia Sandu?

Irina Vlah, fosta șefă a Găgăuziei, care și-a anunțat ambițiile prezidențiale, crede că trupele române ar putea fi aduse în Moldova.

Citește și: Găgăuzia se simte amenințată de trupe române. Rusia: Cea mai odioasă manifestare a Bucureștiului

Actorii moldoveni pro-ruși continuă să creeze condiții pentru a justifica o posibilă viitoare agresiune rusă în Moldova, în timp ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov a comparat Moldova cu Ucraina și Armenia.

Adunarea Populară a Găgăuziei, regiunea autonomă pro-rusă din Moldova, a făcut apel la 19 aprilie la parlamentul moldovean pentru a acorda limbii ruse statutul juridic special de limbă de comunicare interetnică în Moldova.

Guvernatorul Găgăuziei, Evghenia Guțule, afiliat la Kremlin, a susținut într-o declarație pentru agenția de presă a Kremlinului, TASS, că guvernul moldovean este "rusofob" și va rezista acestei inițiative. 

Apelul Găgăuziei face probabil parte din eforturile Kremlinului de a crea condiții pentru a acuza Moldova de discriminare împotriva vorbitorilor de limbă rusă și de a justifica viitoarea agresiune rusă în Moldova ca fiind necesară pentru a proteja "compatrioții Rusiei din străinătate". 

Lavrov amenință Moldova

Lavrov a afirmat în timpul unui interviu radiofonic cu presa de stat rusă la 19 aprilie că Occidentul a făcut-o pe președinta moldoveană Maia Sandu "să tragă în mod deschis Moldova în NATO, fie direct, fie prin unificarea cu România" și că Occidentul a făcut același lucru cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Lavrov a criticat atât mișcările Moldovei, cât și ale Armeniei către Occident și le-a îndemnat să își regândească deciziile, susținând că Occidentul îi va forța pe cetățenii săi să lupte într-un posibil viitor război împotriva Rusiei. Oficialii ruși au afirmat recent că Occidentul "antrenează" regiunea Caucazului de Sud într-o "confruntare geopolitică" între Rusia și Occident și au amenințat în mod explicit Armenia cu privire la apropierea Armeniei de Occident.

Comparația făcută de Lavrov între guvernul moldovean și guvernele armean și ucrainean este probabil o amenințare tacită. ISW continuă să evalueze că Kremlinul încearcă probabil să destabilizeze societatea moldovenească, să atace guvernul democratic al Moldovei și să împiedice aderarea Moldovei la Uniunea Europeană.

Unde este Găgăuzia

Așa numita regiune autonomă Găgăuzia se află în sud-estul Moldovei. În decembrie 1990, mișcarea separatistă Gagauz Halkı, cu sprijinul tacit al autorităților centrale din Moscova, proclamă în raioanele Comrat, Ceadîr-Lunga și Vulcănești ale RSS Moldovenești așa-numita Republica Găgăuză. În decembrie 1994 Parlamentul de la Chișinău, dominat de agrarieni a recunoscut autonomia teritorială a găgăuzilor, scrie wikipedia

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te