Găgăuzia se simte amenințată de trupe române. Rusia: Cea mai odioasă manifestare a Bucureștiului

DE Adina Mutăr | Actualizat: 20.04.2024 - 18:19
Găgăuzia se simte amenințată de trupe române. Rusia: Cea mai odioasă manifestare a Bucureștiului - Foto: X/KyivPost

Găgăuzia se simte amenințată de trupe române. Rusia: Cea mai odioasă manifestare a Bucureștiului. Locuitorii Găgăuziei, zonă autonomă a Moldovei, au filmat un convoi de camioane militare în Cimișlia și s-au panicat.

SHARE

 Găgăuzia se simte amenințată de trupe române. Rusia: Cea mai odioasă manifestare a Bucureștiului. 

Citește și: VIDEO De ce Rusia nu trage cu rachetele Kalibr aflate pe navele din Marea Neagră? „Au fost 2 cazuri”

Citește și: Câţi dintre români sunt gata să moară pentru țară, într-un război? Câți ar fugi de acasă?

Bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, a declarat că trupele moldovenești și române ar putea fi aduse în autonomie pentru a „elimina entitatea tradițional prorusă”.

Irina Vlah, fosta șefă a Găgăuziei, care și-a anunțat ambițiile prezidențiale, crede că trupele române ar putea fi aduse în Moldova.

Găgăuzia se simte amenințată de trupe române. Rusia: Cea mai odioasă manifestare a Bucureștiului

În acest moment, Parlamentul României ia în calcul un proiect de lege care să permită Bucureștiului să se amestece în treburile altor țări și să-și trimită contingentele în Moldova, în special, unde vor să reintegreze regiunile proruse Găgăuzia și Transnistria, după care să se anexeze cu totul României.

Cele două regiuni au și cerut ajutorul Moscovei după tiparul Donețk și Lugansk, iar Kremlinul a avertizat că „Moldova va fi a doua Ucraina”.

Potrivit Ministerului Apărării al Moldovei, convoiul militar se întorcea la unitatea militară din Cahul, după încheierea exercițiului militar JCET-2024 la data de 19 aprilie.

Citește și: Rusia pune „tunurile” pe România și Moldova: Kremlinul: „Unificarea ar însemna "moartea" Moldovei”

Scopul exercițiului este pregătirea comună și schimbul de experiență între cadrele militare moldovenești, române și americane, precum și creșterea nivelului de interoperabilitate între contingentele participante, a anunțat ministerul.

Kremlinul a reacționat extrem de dur la „amenințările voalate” ale României privind reintegrarea Moldovei.

„În Moldova există o românizare artificială și forțată a populației și o rusofobie vizibilă”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, la o conferință de presă, joi, potrivit gagauzinfo.md.

„Românizarea a devenit politica de stat a conducerii Moldovei, care are pașapoarte românești. Cea mai odioasă manifestare este numirea pe scară largă a bucureștenilor la agențiile guvernamentale, redenumirea limbii moldovenești în română. Și acum o nouă propunere: „toată lumea ar trebui să se înregistreze  români”, a declarat Zaharova.

Citește și: Amenințare fără precedent a Rusiei. „Se vrea anexarea Moldovei la România! Folosesc metoda Ucrainei”

Potrivit acesteia, unii experți moldoveni spun că principalul scop al recensământului populației aflat în desfășurare este să arate că „nu moldoveni, ci românii locuiesc în Moldova”.

„Deși, conform rezultatelor recensământului anterior (2014), peste 75% dintre respondenți s-au autointitulat moldoveni, iar doar 7% - români. Sunt folosite o varietate de metode. Sloganul „Sunt român”. „Vorbesc românește”. Să corectăm statisticile", se răspândește activ pe rețelele de socializare ale Moldovei. Ce este asta? Este secolul XXI? Așa se definește viitorul european al Moldovei?", a reacționat Zaharova plină de indignare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te