Procurorii ruși cer ca organizațiile lui Navalnîi să fie declarate „extremiste”, apoi interzise

DE Alexandru Pop | Actualizat: 17.04.2021 - 20:43
Procurorii ruși cer ca organizațiile lui Navalnîi să fie declarate „extremiste”/FOTO: Facebook/Aleksei Navalny

Parchetul rus a cerut vineri ca mai multe organizaţii ale opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi să fie declarate "extremiste" şi, prin urmare, interzise, relatează France Presse.

SHARE

"Sub acoperirea unor sloganuri liberale, aceste organizaţii lucrează la crearea de condiţii pentru destabilizarea situaţiei sociale şi sociopolitice", a declarat biroul procurorului din Moscova într-un comunicat, explicând că a cerut unui tribunal moscovit să califice drept "extremiste" Fondul de luptă împotriva corupţiei (FBK) şi birourile regionale ale opozantului.

Organizații ale lui Navalnîi, declarate extremiste

"Obiectivele reale ale activităţii lor vizează crearea condiţiilor pentru a schimba fundamentul ordinii constituţionale, inclusiv utilizarea scenariului unei "revoluţii colorate'", potrivit comunicatului.

Citește și: „Spre binele lor”, distrugătoarele americane nu mai ajung în Marea Neagră. Ale lui Putin, da

Aleksei Navalnîi, de 44 de ani, a anunţat la 31 martie că încetează să accepte hrana şi începe greva foamei în semn de protest faţă de condiţiile de detenţie, acuzând administraţia penitenciară că îi refuză accesul la un medic, în timp ce suferă de o dublă hernie de disc, potrivit avocaţilor săi.

Opozantul a declarat că administraţia penitenciară îl ameninţă că-l va alimenta cu forţa. El a pierdut aproape 20 de kg de când a fost transferat la închisoarea din Pokrov în februarie şi a început greva foamei la 31 martie.

Citește și: Videochatista cu sparanghel anti-mască, faliment: datorii de zeci de mii de lei, credit Prima casă

Aleksei Navalnîi se află în prezent în colonia de muncă din Pokrov (100 km est de Moscova), unde execută o pedeapsă cu închisoare de doi ani şi jumătate într-un dosar privind o fraudă datând din 2014, văzut atât de el, cât şi de opoziţie şi cancelariile occidentale drept un pretext pentru încarcerarea sa.

Represiunea judiciară împotriva opoziţiei s-a intensificat şi mai mult în perioada recentă.

Un tribunal rus l-a condamnat vineri la doi ani de închisoare cu executare pe un colaborator al lui Navalnîi care lucra pentru FBK, pentru publicarea a două tweet-uri care au fost considerate drept "extremiste".

Avocata Liubov Sobol, de asemenea colaboratoare a lui Navalnîi, a primit o pedeapsă cu suspendare, acuzată pentru violarea de domiciliu a unui presupus agent FSB.

Poliţia rusă a efectuat miercuri percheziţii la redacţia unei publicaţii studenţeşti şi la domiciliul a patru dintre redactorii săi, care realizaseră un video despre represaliile împotriva susţinătorilor lui Aleksei Navalnîi, arată Agerpres.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te