UPDATE. Primii copii, captivi în peștera din Thailanda, au fost salvați

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 09.07.2018 - 12:19

Operaţiunea de salvare a 12 băieţi şi a antrenorului lor de fotbal, rămaşi captivi într-o peşteră inundată din provincia Chiang Rai, situată în nordul Thailandei, sunt în plină desfășurare.

SHARE

UPDATE 2. Echipajele de salvatori au anunțat că vor avea nevoie de o pauză de 10-20 de ore înainte de a demara următoarea misiune de salvare, astfel că operațiunile vor fi reluate luni.

Treisprezece scafandri străini şi cinci membri ai trupelor de elită din Marina thailandeză vor încerca să îi aducă la suprafaţă pe ceilalţi copii - cu vârste cuprinse între 11 şi 16 ani - parcurgând pasaje înguste şi inundate. Vineri, un fost scafandru din Marină şi-a pierdut viaţa în timpul operațiunilor de salvare. 

"Astăzi am fost mai rapizi decât ne aşteptam", a declarat guvernatorul thailandez Narongsak Osotthanakorn. Jurnaliştii thailandezi au început să aplaude de bucurie când guvernatorul a anunţat că cei patru copii au fost evacuaţi cu succes. 

Ceilalţi nouă tineri - opt elevi şi antrenorul lor de fotbal - au rămas pe o stâncă, în interiorul unei cavităţi aflate la o distanţă de patru kilometri în raport cu intrarea în peşteră, a adăugat guvernatorul thailandez.

UPDATE 1.  Patru dintre cei 12 băieți au fost aduși de salvatori în zona neinundabilă a peșterii, unde a fost ameniajată o tabără de salvare. "Doi copii au ieşit din peşteră. Ceilalţi doi îi vor urma în curând,  Ei vor putea să iasă pe picioarele lor", a declarat Kongcheep Tantrawanit, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, citat de AFP. Ulterior, trei dintre copii au fost transportați la un  spital din apropiere cu elicopterul, iar unul, cu o ambulanță

-------------------------------------------------


"Astăzi este ziua cea mare. Băieţii sunt gata să înfrunte toate provocările", a declarat Narongsak Osottanakorn, şeful celulei de criză, înainte de începerea operațiunilor, în cursul dimineții de duminică.
El a precizat că sunt condiţii meteo favorabile şi băieţii sunt "pregătiţi fizic, emoţional şi mental să iasă", după mai mult de două săptămâni petrecute în grotă.
Operaţiunea presupune escortarea fiecăruia dintre ei de către doi scafandri. Cei 13 vor fi scoşi pe rând, treptat, iar celula de criză se aşteaptă ca operaţiunea începută la ora locală 10 a.m. (03.00 GMT) să se încheie în jurul orei locale 9 p.m (02.00 GMT).

-------------------------------------------

Foto: Guliver/ Getty ImagesComentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.