Prezenţa grupării Wagner în Mali, confirmată de SUA: „Avioanele militare ruse îi transportă”

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 22.01.2022 - 08:41
Prezenţa grupării Wagner în Mali, confirmată de SUA: „Avioanele militare ruse îi transportă”. / Foto: technicalripon.com

Armata americană a confirmat prezenţa grupării paramilitare ruse Wagner în Mali, ONU făcând, pe de altă parte, referire implicită la aceasta, în timp ce junta la putere la Bamako, nu a recunoscut niciodată situaţia de fapt, notează AFP.

SHARE

"Wagner este în Mali", a declarat generalul Stephen Townsend, comandantul armatei americane pentru Africa (AFRICOM), într-un interviu radio pentru Vocea Americii înregistrat joi. "Sunt acolo, credem că sunt mai multe sute în prezent", a adăugat el.

"Sunt pe punctul de a se desfăşura, cu sprijinul armatei ruse. Avioanele militare ruse îi transportă", a adăugat el, legând astfel direct mercenarii grupului Wagner de Kremlin, ceea ce Moscova neagă.

Citește și: VIDEO Un milionar ceh a zburat cu 417 km/h pe o autostradă din Germania

"Întreaga lume poate vedea ce se întâmplă", a continuat generalul Townsend. "Această situaţie ne îngrijorează foarte mult", a mai spus el.

Într-o conferinţă de presă la New York, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care a avut miercuri o conversaţie telefonică cu liderul juntei de guvernământ, colonelul Assimi Goita, a confirmat şi el implicit prezenţa grupării Wagner în Mali.

"Până în prezent, nu am avut nicio întâlnire cu Wagner" pe teren în Mali, a spus Antonio Guterres, întrebat dacă a discutat acest subiect cu liderul militar malian. "Este o decizie suverană a guvernului din Mali să coopereze cu o organizaţie ca aceasta", a adăugat el.

Citește și: De ce s-a bătut Microsoft pentru Activision? De la „Netflix of games”, la porțile Metaverse-ului

"Singurul lucru pe care ni-l dorim este să nu creeze nicio dificultate" cu misiunea ONU desfăşurată în Mali, MINUSMA, a precizat Antonio Guterres. "Ceea ce dorim este o cooperare eficientă între MINUSMA şi armata maliană şi, de asemenea, dorim respectarea drepturilor omului şi a dreptului umanitar internaţional", a spus el.

În Republica Centrafricană, gruparea Wagner a fost acuzată în mai multe rânduri de abuzuri şi jaf împotriva civililor.

Vineri, surse din cadrul ONU au raportat noi acuzaţii împotriva mercenarilor ruşi legate de moartea mai multor civili, la începutul acestei săptămâni, în timpul unei operaţiuni desfăşurate cu forţele centrafricane. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.