SUA ar putea deshide a patra bază militară în România. Nave NATO vor fi staționate în Marea Neagră

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 02.03.2023 - 22:12
Planurile SUA pentru Marea Neagră: prezență navală stabilă și, posibil, a patra bază americană în Români - Foto: Profimedia

„Black Sea Security Act of 2022”, un proiect de lege aflat în Senatul Statelor Unite stabilește planurile Administrației de la Washington pentru dezvoltarea și securitatea regiunii Mării Negre.

SHARE

Legea a fost depusă în Senatul american vara trecută de senatori din ambele partide, Republican și Democrat. Ea a fost adoptată în decembrie anul trecut de Comisia pentru Relații Externe a Senatului SUA.

Black Sea Security Act stabilește o limită de timp pentru elaborarea strategiei și trasează liniile directoare și mizele demersului, fără a puncta detaliile:

„ - Este în interesul Statelor Unite să sprijine eforturile de prevenire a extinderii conflictelor armate în Europa prin recunoașterea regiunii Mării Negre ca o arenă a agresiunii ruse;

- Statele riverane Mării Negre sunt esențiale în contracararea agresiunii din partea Guvernului Federației Ruse și în contribuția la securitatea colectivă a NATO;

- Încercările repetate, ilegale, neprovocate și violente ale Federației Ruse de a-și extinde teritoriul și de a controla accesul la Marea Mediterană prin Marea Neagră constituie o amenințare la adresa securității naționale a Statelor Unite și a NATO;

- Statele Unite condamnă încercările Federației Ruse de a schimba sau modifica granițele din regiunea Mării Negre prin forță sau prin orice mijloace contrare dreptului internațional și de a impune o sferă de influență în regiune;

- Statele Unite și aliații săi ar trebui să contracareze cu fermitate pretențiile teritoriale ilegitime ale Rusiei asupra Peninsulei Crimeea, de-a lungul apelor teritoriale ale Ucrainei din Marea Neagră și Marea Azov, în apele internaționale ale Mării Negre și în teritoriile pe care le ocupă ilegal în Ucraina;

Prezență navală stabilă a NATO în Marea Neagră și, posibil, a patra bază americană în România

„Black Sea Security Act” punctează nevoia unei prezențe maritime NATO „stabile, rotaționale în Marea Neagră”.

Este unul dintre punctele de dezacord cu Turcia, care nu este dispusă să ia în discuție o modificare/adaptare la realitățile curente ale Convenției de la Montreaux din 1936.

Aceasta limitează accesul în Marea Neagră al navelor care nu aparțin statelor riverane, iar Turcia controlează accesul prin strâmtorile Bosfor și Dardanele.

Generalul Ben Hodges, fostul comandant al Forțelor Terestre ale SUA (US Army) în Europa, spune că prezența navală redusă a NATO în Marea Neagră a fost o greșeală.

Într-o analiză publicată în octombrie de expertul Iulia Joja împreună cu fostul ambasador al Georgiei în SUA, Batu Kutelia, autoarele pledează pentru găsirea unor soluții de eludare a cadrului strict al Convenției.

Citește și: Judecătoarea începătoare care a speriat Europa i-a iertat pe frații Micula de 1,4 miliarde lei

„Dacă Convenția de la Montreaux nu poate fi anulată sau modificată, o flotă NATO ar putea opera sub pavilion românesc”. Dar, adaugă autorii analizei, ar trebui, de fapt, ca Statele Unite să ia în considerare o a patra bază în care forțele sale să fie prezente, pe lângă cele de la Mihail Kogalniceanu, Deveselu și Câmpia Turzii.

Aceasta a patra bază, cu o componentă maritimă în Delta Dunării „ar necesita o investiție din partea Statelor Unite – și contribuții din partea aliaților săi – într-o flotă mică, flexibilă a Mării Negre, cu componente de apărare și supraveghere aeriană”, recomandă Iulia Joja și Batu Kutelia.

Citește și: 176 de biblioteci școlare, închise în ultimii doi ani. 40% dintre români nu pricep ce citesc

Conferențiar pe tema securității europene la Georgetown University și la George Washington University, Iulia Joja s-a aflat printre experții consultați de Departamentul de Stat al SUA pentru elaborarea viitoarei strategii și se așteaptă ca aceasta să fie adoptată în cursul acestui an, scrie Radio Europa Liberă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te