SUA au cerut României să dea Ucrainei o baterie Patriot. „Acceptați un risc un pic mai mare”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 01.05.2024 - 07:14
Pentagonul a cerut României să dea Kievului o baterie Patriot. „Acceptați un risc un pic mai mare” - Foto: Forțele Aeriene Române (imagine cu caracter ilustrativ)
Pentagonul a cerut României să dea Kievului o baterie Patriot. „Acceptați un risc un pic mai mare” - Foto: pravda.com. ua (imagine cu caracter ilustrativ)

Pentagonul a cerut României să dea Kievului o baterie Patriot. „Acceptați un risc un pic mai mare”. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că a vorbit cu aliații din Europa să trimită Ucrainei mai multe sisteme de apărare aeriană.

SHARE

Pentagonul a cerut României să dea Kievului o baterie Patriot. „Acceptați un risc un pic mai mare”.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a menționat într-o conferință de presă o serie de apeluri unu-la-unu organizate în această săptămână.

Rapoartele Pentagonului arată că Austin a vorbit cu oficiali ai apărării din România, Regatul Unit, Suedia, Olanda și Grecia, printre altele, potrivit defensenews.com.

Pentagonul a cerut României să dea Kievului o baterie Patriot. „Acceptați un risc un pic mai mare”

„În viitor, vom putea, sperăm, să colaborăm cu o serie de țări pentru a pune împreună capacități Patriot suplimentare pentru Ucraina”, a spus Austin.

Declarațiile sale au venit după cea de-a 21-a întâlnire a Coaliției convocate de SUA pentru a sprijini autoapărarea Kievului.

Președintele ucrainean, Volodomir Zelenski, s-a adresat virtual la summit, precizând că mai are nevoie de șapte baterii Patriot.

„Avem nevoie urgentă de sisteme și rachete Patriot. Ucraina are cu șapte baterii mai puțin decât are nevoie”, a spus el.

Pe tot parcursul războiului, oficialii Pentagonului au spus că Ucraina are nevoie de o aprovizionare constantă de interceptoare de apărare aeriană pentru a opri salvele de drone și rachete de atac.

Urgența pentru aceste rachete a crescut când ajutorul american s-a terminat la începutul acestui an, iar Ucraina a început să-și raționalizeze stocurile.

După ce a așteptat o jumătate de an, Congresul a aprobat o reîmprospătare de 48 de miliarde de dolari a ajutorului de securitate pentru Ucraina, iar Pentagonul a grăbit un lot de ajutor în valoare de un miliard de dolari, care include interceptori de apărare aeriană.

De asemenea, Austin a anunțat vineri un pachet separat de 6 miliarde de dolari. Deși va include apărarea aeriană, această tranșă face parte dintr-un fond de finanțare pe termen mai lung, iar armele ar putea să nu ajungă ani de zile.

Între timp, Rusia și-a crescut producția de drone și rachete de atac unidirecțional ce pot lovi adânc în Ucraina.

Citește și: Avioanele F-16 americane, ascunse de Ucraina în buncăre de furia lui Putin. Atacă și din Europa

Germania a declarat luna aceasta că va trimite Kievului încă o baterie Patriot, dar alți lideri europeni au fost precauți.

„Le vom cere să accepte un pic mai mult risc, astfel încât să putem face ceea ce este necesar în Ucraina”, a spus Austin.

România a contractat șapte sisteme anti-aeriene/anti-rachetă Patriot PAC 3 (PDB-8) și a comandat și 168 de rachete anti-rachetă PAC 3 MSE si doar 56 de rachete anti-aeriene PAC 2 GEM T, un număr mic, dar un mare pas înainte în apărarea aeriană. 

Citește și: SUA au cumpărat avioane de luptă de la un aliat al Rusiei și le-au dat Ucrainei. Putin, furibund

Patru astfel de sisteme au sosit deja în țară, iar în privința celorlalte trei nu există informații.

„Vom știi când vor exista sisteme Patriot suplimentare pentru Ucraina, dar încă nu avem detalii”, a spus Zelenski.

„Sunt primii pași despre care am discutat astăzi cu secretarul general al NATO. Lucrăm și analitic, înțelegem ce state au și ce au, există dialoguri relevante, lucrăm la sisteme Patriot suplimentare”, a spus președintele.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te