Avioanele F-16 americane, ascunse de Ucraina în buncăre de furia lui Putin. Atacă și din Europa

DE Adina Mutăr | Actualizat: 29.04.2024 - 19:12
F-16 cu care va fi atacată Rusia, în subterane. Putin amenință că va distruge bazele care le țin - Foto: X/front_ukrainian (imagine cu caracter ilustrativ)

Avioanele F-16 americane, ascunse de Ucraina în buncăre de furia lui Putin. Atacă și din Europa. Avioanele F-16 vor fi staționate în buncăre subterane și hangare pentru a le proteja de atacurile rusești, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Ilia Ievlaș.

SHARE

Avioanele F-16 americane, ascunse de Ucraina în buncăre de furia lui Putin. Atacă și din Europa.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Ilia Ievlaș, a declarat că efortul de a proteja aeronavele a necesitat pregătirea cu atenție a bazelor unde vor fi ținute cele ce vor staționa pe teritoriul Ucrainei.

Acest proces a implicat costuri substanțiale pentru adăposturi subterane și hangare fosrte protejate, potrivit Business Insider.

Avioanele F-16 americane, ascunse de Ucraina în buncăre de furia lui Putin. Atacă și din Europa

Ievlaș a subliniat că Ucraina va dispersa avioanele în diferite tipuri de baze, pentru a fi mai greu de detectat de către Rusia.

Ucraina urmează să primească primele sale F-16 în iunie. Piloții  s-au antrenat de luni de zile pe avioanele avansate în Danemarca, SUA, Marea Britanie, Franța și România.

Avioanele vor spori forța aeriană a Ucrainei, care este mai mică și mai veche decât cea a Rusiei, și vor permite Ucrainei să efectueze mai multe lovituri împotriva Rusiei, sporind totodată și capacitățile sale defensive.

Ucraina a cerut avioane F-16 fabricate din SUA de la începutul invaziei pe scară largă, în februarie 2022, dar SUA nu au aprobat trimiterea acestora de către aliați până în vara trecută.

Avioanele militare sunt adesea cele mai vulnerabile atunci când sunt staționate la baze, chiar dacă dispun de apărare antiaeriană. 

Ucraina a reușit să elimine avioanele rusești în timp ce acestea erau la sol, în baze.

Citește și: Franța pune capăt „dialogului” cu Rusia: „Toate rapoartele lor sunt numai minciuni”

Associated Press a raportat că Ucraina ar putea folosi baze aeriene în alte țări, deoarece avioanele F-16 necesită piste la standarde înalte și hangare de protecție.

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat luna trecută că bazele aeriene străine care vor găzdui avioanele F-16 destinate Ucrainei vor fi ținte „legitime” pentru forțele sale armate.

Dar în prezent, Ucraina intenționează să păstreze cel puțin unele dintre avioanele F-16 în Ucraina în perioadele în care acestea nu zboară.

Citește și: Rusia amenință Franța: Veți avea probleme dacă trimiteți trupe în Ucraina. Parisul: Nu cerem ajutor

Numărul total de F-16 pe care Ucraina le-ar putea primi este de până la 60, este lesne de înțeles că nu vor putea fi adăpostite toate în subterane și buncăre.

Foști piloți militari americani au declarat pentru Business Insider că Ucraina va fi cel mai periculos câmp de luptă cu care s-au confruntat F-16, chiar dacă au fost folosite de zeci de ani în lupte grele.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te