Opozantul rus Alexei Navalnîi a murit în penitenciar. ”I s-a făcut rău în timpul unei plimbări”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 16.02.2024 - 17:57
Politicianul rus de opoziţie Alexei Navalnîi - Foto Profimedia Images

Cel mai important lider al opoziției din Rusia din ultimul deceniu, Alexei Navalnîi, a murit în închisoarea aflată la 40 de mile distanță de Cercul Polar, relatează agențiile de presă ruse, citând serviciul penitenciar.

SHARE

Liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, a murit în închisoare, a anunțat serviciul penitenciar al țării. Conform informațiilor, i s-ar fi făcut rău în timpul unei plimbări.

Vladimir Putin a fost informat despre moartea lui Navalnîi.

Opozantul rus, Alexei Navalnîi, a murit în penitenciar. ”I s-a făcut rău în timpul unei plimbări”

"Navalnîi s-a simțit rău după o plimbare, pierzându-și aproape imediat cunoștința. Imediat a sosit personalul medical și a fost chemată o ambulanță. Au fost efectuate măsuri de resuscitare care nu au dat rezultate pozitive. Paramedicii au confirmat decesul condamnatului. Cauzele morții sunt în curs de a fi stabilite”, se spune în comunicat.

Președintele Vladimir Putin a fost informat despre moartea lui Navalnîi, a informat agenția de presă de stat TASS. 

Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, unul dintre cei mai vizibili și persistenti critici ai lui Putin, era ținut într-o închisoare la aproximativ 40 de mile nord de Cercul Arctic, unde fusese condamnat la 19 ani de închisoare sub un „regim special”. Într-un videoclip de la închisoare, în ianuarie, el părea slăbit, cu capul ras.

Colonia penală IK-3, situată la nord de Cercul Polar, în Kharp, în regiunea Yamalo-Nenets, la aproximativ 1.900 km (1.200 mile) nord-est de Moscova, este considerată una dintre cele mai dure închisori din Rusia. 

Citeşte şi: Navalnîi despre acțiunea militară a lui Putin: „Războiul criminal se agravează şi se amplifică”

Fost politician naționalist, Navalnîi a contribuit la stimularea protestelor din Rusia din 2011-2012 , făcând campanie împotriva fraudei electorale și a corupției guvernamentale, investigând cercul apropiat al lui Putin și distribuind constatările în videoclipuri inteligente care au strâns sute de milioane de vizualizări.

Citeşte şi: Navalnîi cere din închisoare Occidentului sancţiuni sistematice împotriva oligarhilor ruşi

În 2020, Navalnîi a intrat în comă după o suspectă otrăvire cu novichok de către serviciul de securitate rus al FSB și a fost evacuat în Germania pentru tratament. El și-a revenit și s-a întors în Rusia în ianuarie 2021, unde a fost arestat sub acuzația de încălcare a eliberării condiționate și condamnat la prima dintre mai multe pedepse cu închisoare, care ar avea în total peste 30 de ani după gratii, scrie The Guardian.

Putin a lansat recent o campanie prezidențială pentru al cincilea mandat. El este deja cel mai longeviv lider rus de la Iosif Stalin și l-ar putea depăși, dacă va candida din nou pentru o funcție în 2030, o posibilitate deoarece a avut regulile constituționale privind limitele mandatului rescrise în 2020.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te