Oamenii lui Putin pun Steaua lui David pe case din Paris. O acțiune de destabilizare a Franței

DE Adina Mutăr | Actualizat: 08.11.2023 - 20:03
Oamenii lui Putin pun Steaua lui David pe casele din Paris - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Oamenii lui Putin pun Steaua lui David pe case din Paris. O acțiune de destabilizare a Franței. Poliția franceză investighează dacă simbolurile vopsite cu spray pe clădirile pariziene la sfârșitul lunii octombrie sunt „opera” rușilor.

SHARE

Oamenii lui Putin pun Steaua lui David pe case din Paris. Poliția franceză investighează dacă simbilurile cu Steaua lui David vopsite cu spray pe clădiri, descoperite la sfârșitul lunii octombrie în cartierele și suburbiile pariziene, fac parte dintr-o acțiune a Rusiei de destabilizare a Franței, a comunicat France Info.

Procurorii din Paris au deschis o anchetă oficială la 31 octombrie după descoperirea a peste 200 de Stele lui David, toate identice ca formă și culoare, vopsite pe clădiri rezidențiale, magazine și bănci.

Oamenii lui Putin pun Steaua lui David pe case din Paris

Au fost găsite mai ales în Arondismentul 14 din Paris, dar și în Arondismentul 10 și 15 și în suburbiile Vanves, Fontenay-aux-Roses, Aubervilliers și Saint-Ouen.

La Saint-Ouen, simbolurile au fost însoțite de sloganuri ca „De la Mare (Mediterana) până la râu (Iordan), Palestina va învinge”, un slogan scandat la demonstrațiile pro-palestiniene din Franța din ultimele săptămâni.

Procuratura a declarat la 31 octombrie că poliția din Paris investighează „daunele aduse bunurilor altor persoane, agravate de faptul că au fost comise pe motive de origine, rasă, etnie sau religie”, potrivit al-monitor.com.

Simbolurile cu graffiti au stârnit un scandal în toată Franța, făcând aluzie la persecuția evreilor din Franța și Europa de-a lungul secolului al XX-lea.

„Acest act de șablonare amintește de metodele folosite în anii 1930 și în al Doilea Război Mondial, care au dus la exterminarea a milioane de evrei”, a declarat municipalitatea din Arondismentul 14 într-un comunicat de presă.

Incidentele antisemite din Franța au crescut dramatic de la atacul din 7 octombrie al Hamas asupra sudului Israelului și de la campania militară israeliană ulterioară în Fâșia Gaza.

Duminică, ministrul francez de interne Gerald Darmanin a declarat că peste 1.000 de incidente antisemite au fost raportate în ultima lună și 486 de persoane au fost reținute.

A fost arestat un cuplu care lucra la comanda unui rus

La scurt timp după ce graffiti-ul a fost descoperit, poliția a arestat un bărbat de 33 de ani și o femeie de 29 de ani, suspectați că au vopsit cu spray stelele pe clădiri din Arondismentul 14 și posibil în altă parte.

Cuplul – ambii cu acte de Republica Moldova, dar care locuiau ilegal în Franța, fără să intre în colimatorul poliției - a susținut că au acționat la instrucțiunile unui individ pe care nu-l cunosc, dar care a plătit „etichetarea” caselor.

Citește și: Israelul nu va recurge la „anexarea” pe model rusesc a Fâșiei Gaza. Va urma modelul „Transnistria”

Potrivit apnews.com, procurorul a declarat că o examinare a telefoanelor celor doi a relevat o conversație ce confirmă afirmațiile celor doi, că au fost angajați. Conversația era în limba rusă.

Citește și: VIDEO ONU acuză Israelul de crime de război, în urma atacului de la centru de refugiați din Gaza

La câteva zile după arestarea cuplului, poliția a identificat prin intermediul unui videoclip de supraveghere un alt cuplu care marca clădirile cu Stelele lui David. 

Acest cuplu a fugit din Franța înainte ca poliția să-l poată aresta. Potrivit France Info, poliția crede că cele două incidente sunt legate. Pare o operațiune „clasică” a serviciilor secrete ruse.

„Ancheta telefonică ne permite să credem că cele două cupluri erau în relație cu aceeași a treia persoană”, se arată în comunicat.

O sursă de rang înalt din poliție a declarat pentru BFM TV că „există multe elemente deranjante în acest caz care indică o terță parte externă, legată de interesele Rusiei”.

Ancheta rămâne în derulare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te