VIDEO ONU acuză Israelul de crime de război, în urma atacului de la centru de refugiați din Gaza

DE Daniel Toșa | Actualizat: 02.11.2023 - 08:28
ONU acuză Israelul de crime de război, în urma atacului de la centru de refugiați din Gaza - FOTO: Profimedia images

Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului a declarat miercuri că bombardarea de către Israel a taberei de refugiaţi palestinieni de la Jabaliya din Fâşia Gaza ar putea constitui crimă de război.

SHARE

"Având în vedere numărul mare de victime civile şi amploarea distrugerilor în urma atacurilor aeriene israeliene asupra taberei de refugiaţi de la Jabaliya, avem serioase îngrijorări că acestea sunt atacuri disproporţionate care ar putea echivala cu crime de război", scrie Înaltul Comisariat într-un mesaj pe X.

ONU acuză Israelul de crime de război, în urma atacului de la centru de refugiați din Fâșia Gaza

Israelul a bombardat de două ori tabăra de refugiaţi de la Jabaliya, marţi şi miercuri, provocând pagube materiale semnificative în acest teritoriu foarte dens populat şi provocând de fiecare dată câteva zeci de morţi în rândul civililor, potrivit Hamas şi imaginilor AFPTV.

Israelul a explicat marţi că a vizat un comandant Hamas, Ibrahim Biari, prezentat ca fiind unul din responsabilii atacului sângeros al mişcării islamiste palestiniene din 7 octombrie din Israel. Aceste atacuri fără precedent au provocat peste 1.400 de morţi, majoritatea civili, potrivit autorităţilor israeliene.

Israelul a răspuns imediat cu artilerie şi bombardamente aeriene intense şi neîncetate asupra Fâşiei Gaza. Potrivit Hamas, acestea au provocat aproape 8.800 de decese în rândul populaţiei palestiniene, inclusiv 3.648 de copii.

Citește și: VIDEO 50 de morți și sute de răniți după un atac israelian asupra unei tabere de refugiați din Gaza

Principiul proporţionalităţii este una dintre pietrele de încercare ale legilor războiului definite de Convenţiile de la Geneva. Dacă civilii şi structurile civile trebuie cruţate, moartea civililor în timpul unui conflict armat nu constituie în sine o crimă de război. Beligeranţii pot lansa atacuri proporţionale asupra obiectivelor militare chiar ştiind că şi civilii pot fi afectaţi, potrivit AFP.

O încălcare a legii apare atunci când un atac este îndreptat în mod deliberat împotriva populaţiei civile, conform principiului distincţiei sau dacă amploarea pagubelor cauzate civililor este excesivă în raport cu avantajul militar aşteptat. Acest ultim punct se încadrează în principiul proporţionalităţii, la care face referire Înaltul Comisariat. Acesta nu decide dacă a fost comisă o crimă de război, sarcina revenind instanţelor de judecată.

Citește și: Yemen intră în război împotriva Israelului. Transportul crucial de petrol în Marea Roșie, amenințat

Înfiinţată în 2002, CPI este singura jurisdicţie internaţională independentă care investighează crimele de genocid, crimele de război şi crimele împotriva umanităţii. Israelul nu este membru al CPI.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te