O brutărie tradițională germană cu o istorie de 375 de ani are mari probleme finacniare. Este nevoită să depună faliment pentru a doua oară într-un an și jumătate.
Este vorba despre Biebelhausener Mühle din Ayl, lângă Saarburg, unul dintre cele mai vechi și mai cunoscute lanțuri de panificații din Germania.
O brutărie care funcționează de 375 de ani intră în faliment. Viitor incert pentru 400 de angajați
Grupul de panificație a trebuit să depună pentru prima sa insolvență în octombrie 2023. Principalele motive invocate la acea vreme au fost explodarea costurilor cu energia și schimbarea comportamentului de cumpărare al clienților – cauzate de inflație, concurența din partea discounterilor și presiunea generală a prețurilor.
Citește și: O fabrică de bere intră în faliment dintr-un motiv bizar. Cine s-ar fi gândit că îi aduce sfârșitul?
Este doua insolvență în 18 luni. Planul de restructurare al brutăriei eșuează
Compania olandeză Boels & Partners a preluat brutăria și a investit o sumă importantă. A promis că angajații vor avea un viitor bun însă acum ei nu știu la ce să se aștepte.
În ciuda planurilor ambițioase de restructurare și a eliminării a aproximativ 80 de locuri de muncă, producătorul de panificație nu a putut fi salvat. Dificultățile economice au persistat.
Echipei de management condusă de Yvonne Boels și Bart Lodewijk Devos i se permite inițial să continue activitatea sub supraveghere. Pentru cei aproximativ 400 de angajați rămași, începe din nou o perioadă de incertitudine.
O brutărie care funcționează de 375 de ani intră în faliment. Viitor incert pentru 400 de angajați - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Brutăria este în insolvență: costurile mari de operare rămân o problemă
Motivele celei de-a doua insolvențe sunt multiple. Moara Biebelhausen continuă să se lupte cu costuri de operare ridicate, în special în sectorul energetic. În plus, obiceiurile de consum ale clienților se schimbă, iar în contextul inflației, aceștia apelează din ce în ce mai mult la alternative mai ieftine în supermarket.
Presiunea continuă a prețurilor în sectorul comerțului cu amănuntul alimentar și problemele structurale în curs de desfășurare în comerțul de panificație au exacerbat și mai mult situația. Încercările de salvare ale investitorilor olandezi au eșuat din cauza acestor provocări.
Citește și: Faliment răsunător. Un cunoscut lanț de restaurante se închide. Nu credea că nu se redresează
Ce înseamnă reînnoirea insolvenței pentru cei aproximativ 400 de angajați nu este în prezent clar. În timpul primei insolvențe, mai multe sucursale au trebuit să fie închise, iar numărul de angajați a fost redus semnificativ.
Nu se poate răspunde în mod serios în acest moment dacă alte locuri de muncă vor trebui tăiate sau sucursalele închise. Procedura de insolvență abia începe, iar căutarea de noi investitori este în derulare.
Newsweek a scris despre mai multe companii care se închid în această perioadă. O altă brutărie a anunțat recent că depune faliment din cauza problemelor financiare.
Citește și: O brutărie înființată acum 56 de ani, intră în faliment. ”Oamenii vor pâine ieftină”