Gazul neon (Ne), noua „armă” a lui Putin împotriva SUA și a producătorilor de tehnologie?

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 25.02.2022 - 13:07
Gazul neon (Ne), noua „armă” a lui Putin împotriva SUA și a producătorilor de tehnologie?. / Foto: bigbangtheory.fandom.com

Invadarea Ucrainei de către forțele ruse și o eventuală preluare a controlului Kievului de către Moscova i-ar putea furniza o „armă” redutabilă lui Vladimir Putin împotriva SUA și a producătorilor de tehnologie din întreaga lume. Este vorba despre gazul neon (Ne).

SHARE

Neonul, un gaz nobil, situat în grupa a 18 a tabelului periodic, ar putea deveni o „armă” redutabilă în mâinile lui Vladimir Putin, fiind un „ingredient” cheie pentru dispozitivele cu laser folosite la producerea de microcipuri.

Ucraina este unul dintre cei mai mari producători de neon și principalul furnizor al Statelor Unite. Potrivit Techcet, peste 90% din gazul neon utilizat producătorii americani de semiconductori este importat din această țară. Gigantul Intel, de exemplu, se aprovizionează cu peste 50% din necesarul de neon din Europa de Est, conform JPMorgan.

Citește și: Criza ucraineană, de la protestele de stradă din 2013 și ocuparea Crimeei în 2014, la război total

Prin urmare, o perturbare a lanțului de aprovizonare cu neon ar putea paraliza producătorii de semiconductori și cipuri, în contextul unei piețe deja afectată grav de criza de semiconductori la nivel mondial apărută pe fondul pandemiei de COVID-19. Doar în industria automotive, criza semiconductorilor a generat pagube de miliarde începând din 2021, mulți constructori fiind nevoiți să oprească linii de producție și chiar să închidă fabrici întregi. Iar o penurie de neon ar adânci și mai mult această criză.

Putin ar putea strânge robinetul și la paladiu

Mai mult, Putin ar putea combina închiderea robinetului de neon cu o restricționare a exporturilor paladiu, un metal rar folosit tot în producerea de semiconductori. Rusia deține 35% din resursele mondiale de paladiu. 

Citește și: Un oligah i-a cumpărat fiului locul în Formula 1. Echipa șterge numele sponsorului rus de pe mașină

„Producătorii de cipuri nu simt încă niciun impact direct, dar companiile care le furnizează materiale pentru fabricarea semiconductorilor cumpără gaze, inclusiv neon, și paladiu, din Rusia și Ucraina. (...) Disponibilitatea acestor materiale este deja strânsă, așa că orice presiune suplimentară asupra aprovizionărilor ar putea crește prețurile. Aceasta, la rândul său, ar putea duce la prețuri mai mari ale cipurilor”, a declarat, pentru CNBC, o sursă din industria japoneză de cipuri. 

Casa Albă a atras deja atenția industriei de cipuri să-și diversifice furnizorii în cazul în care Rusia va riposta împotriva sancțiunilor SUA în urma invadării Ucrainei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te