Ministrul Apărării chinez, Li Shangfu, dat dispărut, a fost demis. Nimeni nu ştie ce e cu demnitarul

DE Florin Budescu | Actualizat: 29.10.2023 - 00:08
Ministrul Apărării chinez, Li Shangfu, dat dispărut - Foto: Wikimedia/Vadim Savitsky/CC BY 4.0

Ministrul Apărării chinez Li Shangfu a fost demis la două luni după ce a dispărut din viaţa publică fără urmă. Este cel de-al doilea demnitar de înalt rang care și-a pierdut recent postul, fără nici o explicație oficială, dispărând fără urmă.

SHARE

Oameni care au dispărut fără nici o explicaţie mai există, precum tenismena Shua Peng, dar niciodată la un asemenea nivel politic de vârf, în China.

În Coreea de Nord, vasal geopolitic al Chinei, există obiceiul ca demnitarii consideraţi trădători să fie executaţi cu tunul antiaerian.

Ministrul Apărării chinez, Li Shangfu, dat dispărut

Li a fost de asemenea înlăturat din funcțiile sale de stat, ca membru al Comisiei Militare Centrale – un organism puternic, condus de liderul chinez Xi Jinping, care în cele din urmă conduce forțele armate – și ca unul dintre cei cinci consilieri de stat ai Chinei – o poziție superioară în cabinet care depășește rangul de ministru regulat, a informat postul de stat CCTV.

Decizia a fost aprobată de comisia permanentă a parlamentului țării, Congresul Național al Poporului, potrivit CCTV. Comitetul nu a numit nici un succesor al lui Li, conform CNN.

Li, care a fost numit ministru al Apărării în martie, nu a fost văzut în public de la sfârșitul lunii august, alimentând speculații intense cu privire la soarta lui.

Citeşte şi: Cum controlează China comunistă mințile a 7 milioane de români printr-o rețea de socializare

Dispariția generalului vine în urma unei serii de schimbări inexplicabile de personal, care au zguduit eşaloanele superioare ale țării, inclusiv înlăturarea dramatică a fostului ministru de Externe, Qin Gang, în iulie.

Qin a fost de asemenea înlăturat din funcția de consilier de stat, tot marți, a informat CCTV. Sugestia ar fi că cei doi au avut aceeaşi soartă, dar nu se ştie care este aceasta.

Dispariția și demiterea a doi înalți miniștri, în succesiune rapidă, a ridicat semne de întrebare cu privire la guvernarea lui Xi, care a făcut sistemul politic al Chinei și mai opac, pe măsură ce concentrează puterea și impune o disciplină strictă de partid.

Citeşte şi: Qin Gang, fostul ministru chinez de Externe, de negăsit. Nu a mai fost văzut în public de o lună

Xi a intensificat de asemenea o campanie de consolidare a securității naționale, încercând să elimine orice amenințări și vulnerabilități percepute la adresa Partidului Comunist, de guvernământ, pe fondul tensiunilor crescânde cu Occidentul.

În mod ironic, înlăturarea lui Li a eliminat un obstacol major pentru reluarea discuțiilor militare la nivel înalt dintre China și Statele Unite.

Ironia sorţii

Li a fost sancționat de SUA, în 2018, din cauza achiziționării de către China a armelor rusești, iar Beijingul a sugerat în mod repetat că secretarul american al Apărării nu va avea o întâlnire cu Li decât dacă sancțiunile au fost revocate.

În China, ministrul Apărării are un rol în mare măsură ceremonial, servind drept interfață publică a diplomației militare cu alte țări. Spre deosebire de secretarul american al Apărării și alte echivalente internaționale, ministrul chinez al Apărării nu are putere de comandă, care aparține Comisiei Militare Centrale.

Li și Qin își păstrează în continuare pozițiile în cadrul Partidului Comunist, despre care analiștii spun că ar putea fi revocate la o reuniune a partidului, la sfârșitul acestui an.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te