Cum poate asigura pacea o decizie de recunoaștere a Ierusalimului drept capitală a Israelului

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 14.05.2018 - 16:56

Mutarea ambasadei SUA la Ierusalim, poate asigura pacea cu palestinienii, susține Gilad Erdan, ministru israelian pentru securitate publică, în ediția americană a „Newsweek”.

SHARE

Ceremonia mutării ambasadei SUA la Ierusalim va avea loc astăzi. Fiica preşedintelui SUA Donald Trump, Ivanka, soţul acesteia, Jared Kushner, şi o serie de oficiali americani au sosit de aseară în Israel pentru a participa la acest eveniment. 

În opinia lui Erdan, mutarea ambasadei americane ”nu este doar o schimbare a adresei, ci un eveniment istoric care va corecta o nedreptate veche de zeci de ani și va pune bazele unei păci bazate pe adevăr.”

„Din nefericire, de la fondarea Israelului, cu șaptezeci de ani în urmă, majoritatea țărilor și-au găzduit ambasadele în Tel Aviv. Deși Congresul a adoptat, în 1995, legea de mutare a ambasadei la Ierusalim, cu o majoritate covârșitoare putere-opoziție, ambasada celui mai mare prieten și aliat al nostru (SUA- n.red.) a rămas în afara capitalei noastre (...) Acest refuz al comunității internaționale de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului a contribuit la alimentarea respingerii palestiniene și la delegitimizarea legăturii poporului evreu cu cea mai sfântă cetate. Și, când delegitimizezi prezența unui popor, legitimezi violența împotriva lor. Negarea, de către președintele Autorității Palestiniene Mahmud Abbas, a legăturii Israelului și Ierusalimul, precum și incitarea la teroare, reprezintă cel mai mare obstacol în calea păcii”, susține ministrul israelian.



Infografie: www.haaretz.com

Instigare la violență

El subliniază că, în decembrie 2017, la o săptămână după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat că recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului, Mahmud Abbas a declarat că Ierusalimul este un "oraș palestinian, arab, islamic și creștin", iar prezența Israelului este ilegitimă. În paralel, Fatah (partidul lui Abbas- n.red.) a chemat la declanșarea „zilelor furiei”, iar ziarul oficial al Autorității Palestiniene a publicat o caricatură în care un palestinian tăia brațul unui evreu cu un satâr. 

În plus, liderii palestinieni au incitat la violență. Drept urmare, atacurile armate palestiniene s-au intensificat, iar revoltele de stradă au crescut de circa de zece ori. Potrivit lui Gilad Erdan, valul de violență din iarna trecută a fost posibil pentru că Autoritatea Palestiniană a incitat la teroare. 

„Instigările au inclus glorificarea teroriștilor, numirea școlilor și a taberelor de vară după numele acestora și plata salariilor lunare pentru teroriștii încarcerați (salarii care cresc cu gravitatea crimelor lor). Cuvintele pot ucide, iar această instigare a condus la numeroase tentative de atac terorist. Forțele israeliene și forțele de securitate au eliminat cu succes marea majoritate a tentativelor de atac terorist din Ierusalim”, susține Erdan.

Soluție

În opinia sa, recunoașterea internațională largă a Ierusalimului drept capitală a Israelului îi va face pe liderii palestinieni să renunțe la încercările lor de a șterge legătura evreiască cu orașul. „Odată ce conducerea palestiniană va fi dispusă să accepte legătura poporului evreu cu Ierusalimul și Israel, condițiile vor fi create pentru a pune capăt incitării oficiale a Autorității Palestiniene și crearea unei culturi a păcii în locul ei”, a conchis Gilad Erdan. 

Secretarul de stat american Mike Pompeo şi consilierul pentru probleme de securitate naţională John Bolton au estimat că este posibil să se ajungă la un acord de pace israeliano-palestinian după mutarea ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, relatează duminică AFP.

Washingtonul este optimist

Mike Pompeo, Secretarul de Stat al SUA, și John Bolton, consilierul pentru probleme de securitate naţională, estimează că este posibil să se ajungă la un acord de pace israeliano-palestinian după mutarea ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, relatează AFP.
"Procesul de pace nu este într-un punct mort, cu siguranţă. Depunem toate eforturile.. Sperăm să găsim o soluţie favorabilă"", a precizat Pompeo, într-un interviu acordat Fox News. "Recunoaşterea unei realităţi creşte probabilitatea de a se ajunge la pace", a adăugat John Bolton. (Foto: Tomer Neuberg/Flash 90)

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te