Mine antiperrsonal văzute la Zaporoje , de AIEA, în instalaţia centralei nucleare de la Energodar

DE Florin Budescu | Actualizat: 25.07.2023 - 12:39
Mine antiperrsonal văzute la Zaporoje - Foto: Profimedia Images

Mai multe mine antiperrsonal au fost văzute la Zaporoje , de inspectorii de la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, în centrala nucleară de la Energodar, ocupată de forţele ruse, însă ele nu reprezintă o ameninţare la adresa instalaţiilor.

SHARE

”Într-o inspecţie, la 23 iulie, echipa AIEA a văzut câteva mine situate în zona tampon situată între barierele perimetrelor interior şi exterior ale instalaţiei”, a anunţat luni, într-un comunicat AIEA.

Aceste dispozitive explozive se află într-o zonă de acces reglementată, în care personalul însărcinat cu exploatarea centralei nu are acces, precizează AIEA luni, fără să comunice numărul exact al minelor văzute de către membri săi.

Mine antiperrsonal văzute la Zaporoje

Nici o mină nu a fost observată în perimetru interior, precizează agenţia.

”AIEA este la curent cu plasarea unor mine în exteritorul perimetrului instalaţiei şi în anumite locuri în interiorul (acestuia)”, declară directorul AIEA Rafael Grossi, citat în acest comunicat.

”Prezenţa unor astfel de explozivi în instalaţie nu este conformă normelor de siguranţă ale AIEA şi oreientărilor în domeniul securităţii nucleare”, subliniază şeful agenţiei ONU, cu sediul la Viena, conform News.ro.

Citeşte şi: Foarte puţin probabil dezastrul nuclear la CN Zaporoje. Un atac cu rachete nu afectează reactoarele

Potrivit unei evaluări AIEA, ”o detonare a acestor mine nu ar trebui să afecteze sistemele de sigutanţă şi de securitate ale instalaţiei”, declară Rafael Grossi.

Organizaţia anunţă că şi-a continuat inspecţiile în perimetrul centralei, dar că nu a descoperit echipamentt militar greu înăuntru. Ea continuă să ceară un acces pe acoperişul reactoarelor şi sălilor turbinelor Centralei Zaporojie.

Citeşte şi: Rusia atacă masiv Regiunea Zaporoje. Din nou este pericol la Centrala Nucleară Energodar

Kievul a acuzat la începutul lui iulie Moscova de pregătirea unei ”provocări”, iar armata a acuzat că ”obiecte care seamănă cu dispozitive explozive au fost plasate” pe acoperişurile reactoarelor 3 şi 4.

Kremlinul a avertizat cu un posibil ”act subversiv” ucrainean cu ”consecinţe catastrofale”. AIEA a cerut, în urma acestor acuzaţii, un acces mai bun, pentru a ”verifica faptele pe teren”, în mod ”independfent şi obiectiv”.

Cea mai mare centrală nucleară din Europa, cucerită de Rusia la 4 martie 2022, a fost vizată de tiruri şi a fost deconectată de la reţeaua electrică în mai multe rânduri, o situaţie precară care alimentează temeri cu privire la un accident nuclear major.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te