Mafia ucraineană a rupt legăturile de contrabandă cu mafia rusă pe timpul invaziei. Suntem patrioți

DE Florin Budescu | Actualizat: 02.06.2023 - 19:05
Gennadiy Trukhanov, fost mare mafiot ucrainean, în prezent primarul Odesei - Foto: Wikimedia/Υπουργείο Εξωτερικών/CC BY-SA 2.0

Mafia ucraineană a trecut de partea Kievului şi a rupt legăturile cu mafia rusă. Operațiunile de crimă organizată transfrontalieră dintre Rusia și Ucraina au înflorit încă din anii 90, împreună cu o corupție vastă. Agresiunea rusă a întrerupt aceste legături.

SHARE

Ele însă persistă. Așezat la o cafenea din portul ucrainean Odesa, un contrabandist local trage din țigară, în timp ce detaliază felul cum războiul a rupt legăturile interlope de mult stabilite între Rusia și Ucraina.

Mafia ucraineană a rupt-o cu cea rusă

„Marea majoritate a criminalilor ucraineni au luat partea Ucrainei”, a spus Kirim, în vârstă de 59 de ani, care a vorbit cu condiția să i se dea un pseudonim. „Dar există și cei care continuă să coopereze cu Rusia”, a menționat el, vorbind doar după ce un chelner a livrat cafeaua și a plecat.

Rețeaua transfrontalieră de trafic de droguri, arme și persoane, care s-a dezvoltat între Ucraina și Rusia, din dărâmăturile Uniunii Sovietice, a fost considerată una dintre cele mai puternice din lume.

Aceste legături au fost întrerupte, dar persistă.

Citeşte şi: Șefă antimafia în România, vânzătoare de pizza în Italia. Cum o duce Alina Bica în ”Raiul fugarilor”

Când trupele Moscovei au atacat Ucraina, în februarie 2022, aceasta a avut ca rezultat întreruperea unei autostrăzi de contrabandă, care mergea spre vest, pe sute de kilometri, spre Europa, de la granița cu Rusia.

Operațiunile de crimă organizată dintre cele două națiuni – care împărtășesc legături culturale, lingvistice și istorice – au înflorit încă din anii 90, împreună cu corupția vastă.

„Acesta a fost unul dintre cele mai coezive ecosisteme criminale din Europa. Erau unul și același”, a declarat Tuesday Reitano, director adjunct la Global Initiative Against Transnational Organizated Crime.

Criminali patrioţi

Războiul a ridicat bariere fizice, sub formă de luptă în prima linie și puncte de control, precum și furie pentru distrugerea masivă și suferința provocată de invazie.

„Sentimentul „noi împotriva lor” a fost puternic în Ucraina, astfel încât chiar și infractorii se simt patrioţi”, a spus Reitano, conform Euractiv.

Kirim s-a identificat drept un patriot și a afirmat că a întrerupt 100% din legăturile sale de contrabandă cu rușii, menționând în același timp că unii infractori au investit bani în eforturile de război sau de caritate.

Citeşte şi: Ce avea de gând Mafia italiană cu Giovani Becali care fugise din România. „I-am pus cuțitul la gât”

Unii s-au alăturat de asemenea luptelor de pe front, dar Reitano a remarcat că infractorii pot folosi războiul pentru a încerca să-și schimbe numele sau să obțină clemență din partea autorităților, în schimbul sprijinului.

Un alt actant interlop din Odesa a mai spus că este un patriot, care refuză să lucreze cu rușii.

Cu toate acestea, recuperatorul de datorii Aleksandr, în vârstă de 40 de ani, un alt pseudonim, a spus că codul criminalilor interzice orice cooperare cu statul, pe care el a descris-o drept fundamental coruptă.

Luptă pentru oraş, nu pentru armată

„Nu vreau să lupt pentru ei (armata), dar voi lupta pentru orașul meu”, a adăugat el, sorbind a doua bere, dimineața târziu, purtând ochelari de soare de aviator.

Ambii asociați autoidentificați din lumea interlopă a Odesei au spus că serviciile de securitate ucrainene le-au spus criminalilor să-și oprească activitățile, atunci când Rusia a invadat și au salutat informațiile despre ruși.

Unii se pare că nu au urmat sfatul. Serviciul de securitate al Ucrainei a declarat că a neutralizat în primăvara anului 2022 un grup criminal puternic din Odesa, care a cooperat cu inamicul și „a terorizat și intimidat localnicii”.

„Odesa este Odesa”

După ce a izbucnit războiul, reprezentanţii grupurilor internaționale de crimă organizată la nivel înalt au părăsit Rusia și Ucraina, în Asia Centrală, statele din Golf și în alte părți.

„Știm că există încă multă cooperare între lumea interlopă a Rusiei și lumea interlopă a Ucrainei din afara Ucrainei”, a spus Reitano. Europol a subliniat de asemenea probabilitatea foarte mare ca gangsterii din cele două națiuni să continue să lucreze împreună.

Agenția a remarcat că nu există niciodată o singură cale de contrabandă, așa că închiderea uneia nu stopează definitiv fluxul de contrabandă, iar grupurile criminale internaționale sunt diverse și agile, prin definiție.

Banul contează

„Se uită la profituri și, chiar și cu războiul, își continuă afacerea criminală și caută cea mai bună oportunitate”, a spus Catherine De Bolle, directorul executiv al agenției.

„Nu vedem în acest moment o divizare între mafia rusă și cea ucraineană”, a adăugat ea.

Indiferent dacă este cu rușii sau nu și în ciuda barierelor impuse de război, pentru rachetele pe care le trimit ruşii, criminalii sunt încă la lucru pe străzile orașului-port.

„Cu toate acestea, toate continuă. Odesa este Odesa”, a spus contrabandistul Kirim, ridicând din umeri.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te