Londra impune sancţiuni împotriva a cinci străini implicaţi în fapte grave de corupţie

DE Alex Darvari | Actualizat: 23.07.2021 - 09:40

Guvernul britanic a impus sancţiuni împotriva a cinci străini implicaţi în fapte grave de corupţie, între cei vizaţi aflându-se fiul preşedintelui Guineei ecuatoriale, relatează vineri AFP.

SHARE

Sancţiunile adoptate joi, ce prevăd îngheţarea bunurilor şi interzicerea intrării în Regatul Unit, au fost stabilite în cadrul unui regim de măsuri anticorupţie care a permis sancţionarea altor 22 de indivizi din şase ţări diferite, între care Rusia, în aprilie a.c..

Aceste sancţiuni "vizează indivizi care s-au îmbogăţit pe seama concetăţenilor lor", a subliniat într-un comunicat ministrul britanic de externe Dominic Raab.

Londra a impune sancţiuni împotriva a cinci străini implicaţi în fapte grave de corupţie

Între cei cinci străini sancţionaţi joi se numără Teodoro (Teodorin) Obiang Mangue, vicepreşedintele Guineei ecuatoriale şi fiul preşedintelui, acuzat de "deturnare de fonduri publice" şi luare de mită ce i-au permis un stil de viaţă opulent: acesta ar fi cheltuit peste 500 de milioane de dolari pe achiziţia de reşedinţe de lux în toată lumea, a unui avion privat, a mai multor maşini şi obiecte de colecţie având legătură cu legendarul star pop Michael Jackson.

Citește și: Noile arme hipersonice ale Rusiei îi dau un avantaj considerabil lui Putin, consideră experții

În februarie 2020, el a fost condamnat în apel în Franţa la trei ani cu suspendare, 30 de milioane de euro amendă şi confiscarea de bunuri. La rândul său, Nawfal Hammadi al-Sultan, fost guvernator al provinciei irakiene Ninive, a fost sancţionat pentru deturnarea de fonduri publice destinate reconstrucţiei; omul de afaceri Kudakwashe Regimond Tagwirei din Zimbabwe, în legătură cu contribuţia societăţii sale Sakunda Holdings la devalorizarea monedei naţionale şi creşterea preţurilor în ţară; în fine, doi oameni de afaceri columbieni, Alex Nain Saab Moran şi Alvaro Enrique Pulido Vargas, pentru deturnare de fonduri publice în Venezuela. Saab, apropiat al lui Nicolas Maduro, a fost inculpat în 2019 la Miami pentru spălare de bani şi a fost arestat în 2020 în Republica Capului Verde, SUA cerându-i extrădarea, iar Venezuela eliberarea sa, scrie Agerpres.

Citește și: Cîțu a dat-o afară pe Mioara Costin, consiliera care a declanșat scandalul documentului politic

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.