VIDEO Haos în SUA: Trump a distrus simbolic Capitoliul cu un discurs al urii. În final, a cedat

DE Adina Mutăr | Actualizat: 07.01.2021 - 11:43
Capitoliul, confiscat/FOTO: Getty

Încă președinte în exercițiu, Donald Trump refuză să accepte că a pierdut alegerile și le-a cerut susținătorilor săi să protesteze la Washington, în fața Capitoliului, față de oficializarea mandatului lui Joe Biden de către Congres. Iar trumpiștii au luat cu asalt Capitoliul.

SHARE

Desfășurarea LIVE a evenimentelor, AICI

00.20 Mulțimea este disipată, forțele de ordine reiau controlul asupra clădirilor Congresului.

23.50 Reacții internaționale după violențele din SUA: Londra denunță „scene rușinoase”; Berlinul le cere protestatarilor să „nu mai calce democrația”.

Premierul britanic Boris Johnson a denunțat miercuri „scene rușinoase” la Washington după ce protestatarii pro-Trump au pătruns în Congresul SUA. Ministrul german de externe Heiko Maas a cerut miercuri susținătorilor lui Donald Trump să „nu mai calce democrația”. Voturile democratice trebuie respectate. Suntem siguri că SUA se vor asigura că regulile democraţiei sunt protejate", spune și preşedintele Parlamentului European, David Sassoli.

 

23.35 Marile companii americane îl cheamă pe Trump să „pună capăt haosului” (AFP)

23.22Donald Trump se adresează americanilor, printr-un mesaj video pe twitter: "Vă înţeleg suferința. Am avut nişte alegeri care ne-au fost furate. A fost o victorie uriaşă şi toată lumea ştie, în special cealaltă tabără. Dar trebuie să mergeţi acasă acum, trebuie să avem pace, trebuie să avem lege şi ordine (...) Trebuie să avem pace, aşa că mergeţi acasă. Vă iubim. Sunteţi foarte speciali!".

 
Președintele ales Joe Biden i-a cerut președintelui încă în funcție Donald Trump să oprească acest „atac la democrație, al cărui simbol este însuși Capitoliul”. Biden a catalogat evenimentele petrecute la Capitoliu ca o „insurecție” a unei bande de extremiști, care nu reprezintă America. Biden s-a întors după ce terminase discursul, răspunzând reporterilor că nu este îngrijorat de păstrarea ordinii pentru că poporul american se va ridica în apărare: „Destul e destul e destul!”

Congresul dezbătea certificarea victoriei electorale obținută de Joe Biden.

Poliția Capitolului „îndreaptă armele spre ușă” în interiorul Camerei Reprezentanților SUA, în timp ce susținătorii președintelui Trump sparg geamul de la ușile de la intrare în încercarea de a intra.

Donald Trump Jr a cerut susținătorilor tatălui său să se calmeze după ce aceștia au trecut de Poliția Capitolului.

Susținătorii președintelui au mărșăluit prin Statuary Hall după ce președintele Trump a îndemnat mulțimea la mitingul „Salvați America” să meargă la Congres și „să-i înveselească pe bravii noștri senatori și congresmeni”.

Președintele Trump a postat pe Twitter, miercuri: „Vă rugăm să sprijiniți poliția Capitoliului și forțele de ordine. Sunt cu adevărat de partea țării noastre. Stați liniștiți!”.

 

Poliția Capitol Hill a folosit spray-uri cu piper pentru a-i împiedica pe susținătorii lui Trump să se apropie de intrarea în clădire.

Susținătorii lui Trump s-au urcat pe turnurile TV în apropierea de scena de inaugurare din fața clădirii Capitol.

Membrii Congresului începuseră sesiunea comună pentru a ratifica victoria președintelui ales Joe Biden.

Clădirea Bibliotecii Congresului și clădirea de birouri Cannon House au fost evacuate de poliția Capitolului, prin tuneluri subterane.


Cel puțin zece persoane au fost arestate de polițiștii locali și federali în Washington DC. Unii au fost reținuți având în posesie arme de foc, în timp ce alții au fost arestați pentru agresarea ofițerilor de poliție.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te