Josep Borrell, şeful diplomaţiei UE: trebuie să le oferim ucrainenilor arme mai bune şi mai mari

DE Florin Budescu | Actualizat: 02.10.2023 - 10:10
Josep Borrell, şeful diplomaţiei UE - Foto: Profimedia Images

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a promis la Kiev sporirea ajutorului militar al UE, pentru a susţine Ucraina, în războiul cu Rusia, după ce Congresul SUA a votat o măsură care evită paralizia financiară a administraţiei federale americane.

SHARE

În acelaşi timp, acordul elimină un ajutor financiar de şase miliarde de dolari, pe care administraţia preşedintelui Joe Biden dorea să-l ofere Ucrainei.

Vorbind la Kiev, unde s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, şi cu ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, Borrell a spus că, "în faţa ameninţării existenţiale pentru Europa", există o propunere pe masă, care arată că UE doreşte să-şi sporească ajutorul militar pentru Ucraina.

Josep Borrell, şeful diplomaţiei UE

Fără a detalia această propunere, el şi-a manifestat speranţa că statele UE vor ajunge "înainte de sfârşitul anului" la o decizie asupra creşterii acestui ajutor şi că la Washington reducerea alocării financiare destinate Ucrainei "nu va fi o decizie definitivă şi că Statele Unite vor continua să sprijine Ucraina".

"Vom vedea ce se va întâmpla în SUA, dar, în ce ne priveşte, noi vom continua sprijinul şi îl vom spori", a asigurat şeful diplomaţiei UE, care a anunţat şi pe reţeaua X (ex-Twitter) că blocul comunitar pregăteşte "angajamente de securitate pe termen lung pentru Ucraina".

Citeşte şi: Borell: Misiunile diplomatice ale UE şi statelor membre în Ucraina nu se închid 

"Sprijinul nostru pentru Ucraina nu depinde de cum va merge războiul în următoarele zile sau săptămâni", a continuat el, amintind astfel de rezultatele modeste până acum ale contraofensivei lansate de armata ucraineană în luna iunie, care a condus deocamdată doar la câştiguri teritoriale minore, cu preţul unor mari pierderi de efective şi echipamente militare, inclusiv arme occidentale. Soldaţii ucraineni încearcă să înainteze în faţa "unor formidabile fortificaţii defensive ruseşti", a justificat Borrell dificultatea acestei contraofensive, conform Agerpes.

Citeşte şi: Zeci de europarlamentari cer demiterea lui Borell: Vizita sa în Rusia a fost umilitoare

Statele UE au furnizat până în prezent Ucrainei, pe lângă alte muniţii, circa 300.000 de obuze de calibrul 155 mm şi circa 3.000 de rachete, dar arsenalele puse la dispoziţia Kievului provin în mare parte din stocurile statelor care le-au oferit, stocuri care au nevoie să fie completate, prin urmare de acum înainte ajutorul militar furnizat Ucrainei de către UE se va baza mai degrabă pe achiziţii comune şi pe creşterea producţiei industriei de armament europene, a mai spus Josep Borrell.

"Ucrainenii luptă cu tot curajul şi cu toate capacităţile lor", iar dacă UE doreşte ca ei să reuşească mai mult, atunci "trebuie să le oferim arme mai bune şi mai mari", a concluzionat el.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te