„Noi, membri ai Parlamentului European semnatari ai acestei scrisori, suntem extrem de preocupați de vizita umilitoare a vicepreședintelui Josep Borrell la Moscova, care a produs daune imense reputației Uniunii Europene”, se arată în deschiderea scrisorii publicate de Politico.
Semnatarii textului susțin că Josep Borrell a mers la Moscova din proprie inițiativă, în ciuda „crimelor comise de regimul Putin împotriva oponenților săi politici”. Ei îl acuză pe Înaltul Reprezentant UE că nu a condamnat arestarea lui Alexei Navalnîi și că nu l-a vizitat în închisoare, punctând, de asemenea, că nici nu a apărat interesele UE când ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a atacat uniunea Europeană.
Europarlamentarii spun că Josep Borrell ar fi trebuit să plece din întâlnirea cu Serghei Lavrov în momentul în care a aflat de expulzarea celor trei diplomați occidentali pentru că ar fi participat la protestele de susținere a lui Navalnîi.
Semnatarii încheie scrisoarea declarând că vizita la Moscova lui Josep Borrell a produs „daune severe reputației UE și demnității funcției de Înalt Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate” și îi cer președintei CE, Ursula von der Leyen, „să ia măsuri dacă dl. Borrell nu-și dă demisia”.
Inițiativa scrisorii a pornit de la europarlamentarul estonian Riho Terras și a fost semnată de eurodeputați de la mai multe grupuri politice.
Printre semnatari se numără și europarlamentari din România: Eugen Tomac, Marian-Jean Marinescu, Nicolae Ştefănuță, Siegfried Mureşan, Dragoș Pîslaru, Gheorghe Falcă, Vlad Gheorghe, Ramona Strugariu, Dragoş Tudorache.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer, a declarat luni, în timpul conferinței zilnice, că Ursula von der Leyen „îi acordă întregul ei sprijin Înaltului Reprezentant pentru vizita la Moscova” și că tema va fi discutată marți, în timpul ședinței de marți a Colegiului comisarilor, potrivit Digi24.