Iranul negociază cu Moscova extinderea centralei sale nucleare de la Bushehr cu două reactoare

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 21.01.2022 - 16:51
Iranul negociază cu Moscova extinderea centralei sale nucleare cu două reactoare. / Foto: reuters.com

Iranul negociază cu Rusia construcţia a două noi unităţi de producţie la singura centrală nucleară a ţării, a declarat un responsabil al Organizaţiei pentru Energie Atomică de la Teheran (AEOI), citat de AFP.

SHARE

"Negocierile sunt în curs de desfăşurare între Teheran şi Moscova pentru construirea unităţilor 2 şi 3 la centrala din Bushehr (sud), în conformitate cu planul Republicii islamice de a produce cel puţin 10.000 MW de energie electrică prin intermediul energiei nucleare", a afirmat purtătorul de cuvânt al (AEOI), Behrouz Kamalvandi, citat de site-ul internet al guvernului iranian.

Moscova a construit centrala din Bushehr, dotată cu un reactor de 1.000 MW, şi care a fost oficial predată iranienilor în septembrie 2013, după o întârziere de mai mulţi ani.

"Procesul de punere în practică a proiectului se derulează aproape fără întârziere, în pofida întârzierilor la plăţi", a spus Kamalvandi.

La sfârşitul lunii decembrie, vicepreşedintele AEOI, Mahmoud Jafari, evocase "întârzierea cu doi ani" în construcţia celor două unităţi din cauza "problemelor financiare" legate de "imposibilitatea transferului de valută".

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a fost la Moscova

Aceste negocieri survin la o zi după vizita de două zile a preşedintelui iranian Ebrahim Raisi la Moscova, în cursul căreia s-a declarat hotărât să consolideze relaţiile cu Rusia.

"În prezent, nivelul schimburilor comerciale între cele două ţări nu este acceptabil, astfel că ele au convenit să crească comerţul bilateral până la 10 miliarde de dolari pe an într-o primă etapă", a spus el, la revenirea sa de la Moscova, unde s-a întâlnit cu preşedintele Vladimir Putin.

Schimburile comerciale între Iran şi Rusia se cifrează în prezent la 3 miliarde de dolari, potrivit Teheranului.

Kamalvandi a indicat că "promovarea şi dezvoltarea nucleară între cele două ţări" s-a numărat printre "subiectele importante abordate" de către cei doi înalţi preşedinţi.

Aceste negocieri intervin pe fondul discuţiilor de la Viena destinate să salveze acordul internaţional privind programul nuclear iranian, încheiat în 2015, şi revenirea SUA în acest pact.

Acordul oferea Teheranului o relaxare graduală a sancţiunilor occidentale în schimbul angajamentului său de a nu se dota cu arma atomică şi de a-şi limita drastic programul nuclear, ce avea să fie plasat sub un control strict al ONU.

Dar pactul a fost torpilat în 2018 de decizia fostului preşedinte american Donald Trump de a se retrage din tratat şi de a restabili sancţiunile americane, notează AFP.

Ca ripostă, Iranul nu a mai respectat majoritatea prevederilor acordului care restricţionau activităţile sale nucleare controversate pe care le acceptase în cadrul acestui pact, adaugă agenţia franceză de presă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te