Franța cere o „bătălie culturală” împotriva ţărilor UE care limitează drepturile homosexualilor

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 25.06.2021 - 16:51
Preşedintele francez, Emmanuel Macron / Foto: time.com

Preşedintele francez Emmanuel Macron a susţinut că trebuie dusă o ''bătălie culturală'' împotriva unor state membre ale UE din Est, precum Ungaria sau Polonia, unde au fost adoptate legi anti-LGBT, relatează Reuters.

SHARE

''Trebuie să încercăm să aflăm cum pot ajunge unele ţări în această situaţie. Trebuie să ducem o bătălie culturală, o bătălie a civilizaţiilor'', a spus Macron la Bruxelles la conferinţa de presă, după terminarea unui summit european unde au avut loc discuţii aprinse pe tema noii legi din Ungaria împotriva promovării homosexualităţii în rândul minorilor.

Referindu-se la declaraţia premierului olandez Mark Rutte, care a cerut Ungariei să respecte drepturile persoanelor LGBT sau să iasă din UE, Macron a afirmat că Ungaria trebuie să rămână în blocul comunitar, dar s-a declarat îngrijorat de ceea ce el a numit ascensiunea conservatorismului iliberal în unele state membre, ceea ce în opinia sa erodează valorile UE.

Citește și: Educația sexuală bagă spaima în România 

Îngrijorări privind ascensiunea conservatorismului iliberal

''Trebuie să facem o analiză a ceea ce s-a întâmplat în unele societăţi post-comuniste care acum arată valori ce nu sunt ale noastre'', crede preşedintele francez, admiţând că în problema homosexualităţii există în interiorul UE o diviziune Est-Vest. ''Ce credibilitate vom mai avea dacă acceptăm ca aceste valori să fie subminate în interiorul nostru ? Cum le vom mai putea spune atunci albanezilor, sârbilor, să facă un efort pentru statul de drept, pentru a intra în UE'', a motivat el.

Citește și: Ursula von der Leyen: Legea ungară împotriva homosexualităţii este „o ruşine”

În ce priveşte sancţionarea Ungariei pentru adoptarea respectivei legi, Macron a apreciat că pe termen scurt singurul răspuns îl reprezintă ''susţinerea procedurii angajate de Comisia Europeană, chiar dacă aceasta este lentă, şi consolidarea poziţiei noastre în opinia publică şi în mass-media''.

''Trebuie să reangajăm o colaborare cu intelectualii societăţii civile, să fim mai prezenţi în presa acestor ţări (est-europene - n.red), să-i susţinem mai bine pe cei care apără ideile europene, avem nevoie de o strategie în domeniu'', a mai indicat preşedintele Franţei.

Scrisoare comună pentru susținerea drepturilor persoanelor LGBT

Dintre cei 27 de lideri ai statelor UE, 17 au semnat înaintea summitului o scrisoare comună adresată şefilor instituţiilor europene şi secretarului general al ONU, Antonio Guterres (invitat la summitul european), în care insistă asupra necesităţii respectării valorilor europene, cu referire la drepturile persoanelor LGBT.

Potrivit Euronews, lista semnatarilor reflectă la acest capitol o diviziune clară Est-Vest, dintre statele est-europene numai Letonia şi Estonia semnând această scrisoare. Totuşi, în dezbaterea de la summit, Polonia şi Slovenia au fost singurele ţări care au susţinut Ungaria, menţionează Reuters.

Premierul ungar Viktor Orban a respins criticile conform cărora noua lege ar afecta drepturile persoanelor LGBT. ''Legea nu priveşte homosexualii, ea priveşte modul în care părinţii doresc să facă educaţia sexuală a copiilor lor'', a explicat el.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.