Un paragraf din „Legea care modifică Legea nr.272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului” a declanșat o furtună în societate.
Paragraful spune că:
„Derularea sistematică în unitățile școlare, cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copiilor, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sanitară, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor”.
Parlamentarii au votat pentru forma de mai sus a paragrafului, în timp ce președintele Iohannis a cerut ca orele să fie predate într-un curs denumit mai explicit „Educație sexuală”, ținut fără acordul părinților.
Vocea rațională a specialiștilor
Dezbaterea s-a axat pe cine ar trebui să predea aceste ore și nu pe denumirea cursului. S-au ridicat întrebări firești legate de pregătirea pe care trebuie să o aibă un profesor care va preda chestiuni atât de sensibile. Ca la orice materie, există profesori mai mult sau mai puțin înzestrați, mai implicați și empatici, mai delicați ori sensibili în comunicare. Soluții există, dacă se discută cu argumente.
În România, în acest moment, se predau elemente ce țin de educația sexuală în manualele de biologie de clasele a VII-a și a VIII-a, dar și în cursul optional „Educație pentru sănătate”.
Citește și: Educația sexuală predată în școli: între reproducerea la plante și negocierea pierderii virginității
Vocea irațională a politicienilor
Parlamentarii au votat ca orele să fie predate numai cu acordul părinților, iar cursul să se numească, blând și mascat, „Educație pentru viață”.
Deputatul PSD Matieș Călin a susținut că Educația sexuală le poate schimba elevilor înclinațiile sexuale.
„Mai pe românește, disputa cu privire la educația sexuală în școli! Din fericire, în comisia de muncă am reușit să respingem cererea lui Iohannis. Omul ăsta chiar vrea ca în școli copiilor să se predea de fragezi practica masturbării (după cum o cere OMS), dar pericolul din spate este altul, mult mai grav. Se vede deja în țări ca și Canada sau SUA: copiii să fie ghidați spre homosexualitate.”
Deputatul AUR, Mircea Dăneasă a spus că nu e nevoie de educație sexuală pentru că oricum e prea mult sex în lume: „Omul modern, spune știința, nu eu, neuroștiințele, are creierul supersexualizat, datorită dezvoltării premature a sinapselor sexuale. Și asta e știință, nu ideologie. O dezvoltare echilibrată a creierului nu poate fi făcută prin legi impuse pe criterii ideologice”.
Dincolo de enormitățile din declarații, pentru care nu există nicun argument științific, deputații nu cunosc elemente de bază ale mersului școlii. Orice curs, și cel de „Educație sexuală” sau „Educație pentru viață”, cum s-o numi în final, se predă după o programă stabilită de Ministerul Educației. Acea programă îi indică profesorului ce are de predat la fiecare oră, în detaliu, și nu este negociabilă.
Iar dacă aleșii neamului se tem, în continuare, că orele de educație sexuală ar putea degenera soluția o reprezintă camerele de luat vederi.
Biserica, tăcere pe vaccinare, atitudine pe educație sexuală
Biserica a arătat, încă o data că numai atunci când are un interes face parte din statul român. Patriarhia Română a trimis un comunicat în zece puncte în care arată că „Orele de educaţie pentru viaţă în şcoli - opţionale; obligativitatea - atentat asupra inocenţei copiilor”.
Detalii AICI
Inocența copiilor e furată și de o sarcină nedorită la 13-14 ani. E important de subliniat modul selectiv în care BOR se intersectează cu probleme sociale.
Pe cât de agresiv s-a exprimat în problema Educației sexuale în școli pe atât de tăcută (și complice) e în chestiunea vacinării.
Se fac opt luni de când Patriarhia Română a comunicat Newsweek România că Patriarhul Daniel și BOR se mai gândesc dacă să se vaccineze. Și astăzi se mai gândesc, în timp ce la sate, unde preoții au influență, vaccinarea merge foarte prost.
„Educația sexuală” și vaccinarea sunt o chestiune de viață și de moarte. BOR ignoră una dintre ele.
Citește și: EXCLUSIV Patriarhul Daniel nu a decis dacă se vaccinează anti-COVID. Ierarhii greci și bulgari, da
În final, chestiunea a fost tranșată politic de premierul Florin Cîțu care a anunțat că „se va introduce de anul viitor o clasă care se va numi Educație pentru viață. Va fi introdusă obligatoriu, dar părinții care doresc să își retragă copiii din acea clasă vor putea să o facă. Ca ora de religie va funcționa”.
Dacă tot a luat o decizie politică, premierul ar fi trebuit să asculte opinia copiilor. Asociaţiile elevilor din Constanţa, Maramureş, Bucureşti, Ilfov, Bacău şi Ilfov dezaprobă decizia Ministerului Educaţiei de a permite ca părinţii să îşi poată retrage copiii de la orele de „Educaţie pentru viaţă”.