Finanțator al grupării Hezbollah, expulzat din România. SUA au pus 10 milioane $ pe capul său

DE Adina Mutăr | Actualizat: 28.04.2023 - 05:00
Mohammad Bazzi-Foto: Twitter-LibyanExpress

Un dublu cetățean libanez-belgian, acuzat de Statele Unite că a finanțat gruparea teroristă libaneză Hezbollah, a fost extrădat din România și a fost învinuit de trei capete de acuzare la tribunalul federal din Brooklyn.

SHARE

Mohammad Ibrahim Bazzi, 58 de ani, despre care Washingtonul spune că a oferit milioane de dolari Hezbollah, a fost arestat în februarie la București, sub acuzația de vânzare pe ascuns a proprietăților imobiliare pe care le deținea în Michigan și de transfer de fonduri în străinătate, încălcând legile SUA privind sancțiunile.

Statele Unite au oferit 10 milioane de dolari pentru informaţii despre locul unde se află în 2018.

Bazzi a fost învinuit de trei capete de acuzare legate de conspirație pentru finanțarea unui grup terorist și conspirație de spălare de bani. Fiecare cap de acuzare prevede până la 20 de ani de închisoare.

Procurorii au  acuzat că Bazzi ar fi oferit grupării Hezbollah milioane de dolari pe care le-a câștigat prin activități de afaceri din Belgia, Liban, Irak și Africa de Vest.

Bazzi este cetățean al Libanului și al Belgiei. Nu era clar de ce a călătorit în România înainte de arestare.

Bazzi și un alt inculpat în caz, Talal Chahine, ar fi început pentru prima dată o schemă în 2007 care presupunea folosirea unui lanț de restaurante din Michigan pentru a-și ascunde bunurile.

Apoi, el și Chahine ar fi conspirat pentru a forța o persoană din SUA să lichideze activele imobiliare legate de lanțul de restaurante și să transfere în secret fondurile în Liban pentru a se sustrage de la sancțiuni.

Citește și: Kremlinul acuză Varșovia că i-a furat banii ambasadei, transferându-i în contul Parchetului

Acesta a făcut achiziții false de echipamente pentru restaurante de la o companie chineză, a inventat un împrumut fictiv pentru o familie din Kuweit, a falsificat o afacere imobiliară în Beirut, a creat un contract de franciză fals pentru deschiderea unui lanț de restaurante libaneze în SUA.

În 2019, Bazzi și Chahine au decis să transfere în mod fraudulos 860.000 de dolari în Liban pentru lanțul de restaurante fictiv, potrivit rechizitoriului.

Citește și: Membri ai regimului Assad, pe lista de restricții a UE. Aduceau „drogul jihadului” și în România

Inculpații au menținut comunicări despre tranzacțiile ilegale cu persoane fizice din SUA până la începutul acestui an, fiind prinși în conversații înregistrate propunând diferite metode de a ascunde tranzacțiile ilegale autorităților americane, au spus anchetatorii, potrivit Times of Israel.

Mohamad Ibrahim Bazzi a fost arestat în februarie pe aeroportul Otopeni, imediat cum a ajuns în România. În momentul capturării, acesta avea asupra lui atât un pașaport libanez, cât și unul belgian. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te