Fiica ambasadorului afgan la Islamabad, răpită și torturată. Ambasadorul Pakistanului, convocat

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 18.07.2021 - 10:08
Silsila Alikhil, fiica ambasadorului afgan la Islamabad Najibullah Alikhil, a fost "răpită câteva ore" de necunoscuţi şi "eliberată după ce a fost torturată". / Foto: opindia.com

Ministerul de Externe afgan l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul Pakistanului la Kabul Mansoor Ahmed Khan şi a emis "un protest viguros" după "răpirea" timp de mai multe ore a fiicei ambasadorului afgan la Islamabad, descrisă drept "grav incident".

SHARE

Potrivit ministerului afgan, Silsila Alikhil, fiica ambasadorului afgan la Islamabad Najibullah Alikhil, a fost "răpită câteva ore" de necunoscuţi şi "eliberată după ce a fost torturată", informează AFP. 

"I s-a cerut dlui Khan să transmită protestul viguros şi îngrijorările profunde ale guvernului Afganistanului (...) către guvernul pakistanez cu privire la acest grav incident", a explicat ministerul, solicitând guvernului pakistanez să ia "măsuri imediate pentru identificarea şi pedepsirea autorilor acestei crime" şi pentru "asigurarea securităţii totale (...) a diplomaţilor afgani şi familiilor acestora".

Citește și: 18 iulie 1976: 45 de ani de când Nadia Comăneci a obţinut primul 10 din istoria Jocurilor Olimpice

La rândul său, Ministerul de Externe al Pakistanului a declarat într-un comunicat că fiica ambasadorului afgan a fost "agresată" şi a anunţat că a lansat o anchetă.

"Securitatea ambasadorului (afgan) şi a familiei sale a fost consolidată, iar poliţia încearcă să găsească şi să aresteze vinovaţii pentru a-i aduce în faţa justiţiei", a subliniat ministerul.

Silsila Alikhil, răpită și torturată

În timpul serii, ministrul pakistanez de interne Sheikh Rashid Ahmed a confirmat că ea a fost răpită, indicând pe Twitter că "a primit de la prim-ministrul Imran Khan ordinul de a folosi toate mijloacele pentru arestarea celor implicaţi în răpirea fiicei ambasadorului afgan".

Citește și: Ciudatul „sindrom Havana” revine printre diplomații americani de la Viena. SUA și Austria anchetează

"Poliţia şi alte agenţii de aplicare a legii trebuie să investigheze acest incident cu prioritate, să facă lumină asupra subiectului şi să aresteze vinovaţii în termen de 48 de ore", a adăugat el.

Vecinii afgan şi pakistanez întreţin relaţii tensionate de mulţi ani.

Kabulul îl acuză pe puternicul său vecin din est că acordă refugiu talibanilor care conduc o insurecţie islamistă de când au fost înlăturaţi de la putere în Afganistan la sfârşitul anului 2001 de o coaliţie internaţională condusă de Statele Unite. Insurgenţii au lansat de două luni o ofensivă totală împotriva forţelor afgane ce le-a permis să pună mâna pe suprafeţe întinse de teritoriu în zonele rurale.

Islamabadul, la rândul său, acuză Kabulul că închide ochii asupra atacurilor comise împotriva sa din Afganistan de către grupuri ostile.

Tonul a crescut în ultimele zile între cele două ţări, în timp ce prim-vicepreşedintele afgan Amrullah Saleh şi-a multiplicat acuzaţiile privind susţinerea pakistaneză a talibanilor pe reţelele sociale. Recent, el a acuzat armata pakistaneză că oferă "sprijin aerian talibanilor în anumite zone".

Pakistanul a negat cu tărie aceste acuzaţii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te