VIDEO Un cuplu își duce copiii în jurul lumii înainte ca cei mici să-și piardă vederea

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 13.09.2022 - 14:38

Când trei dintre cei patru copii ai lor au fost diagnosticați cu retinită pigmentară, o afecțiune genetică rară care provoacă pierderea vederii în timp, Edith Lemay și Sebastien Pelletier au decis să-i ducă în jurul lumii pentru a le oferi incredibile „amintiri vizuale”.

SHARE

Fiica lor Mia avea doar trei ani când cuplul canadian Edith Lemay și Sebastien Pelletier au observat pentru prima dată că avea probleme de vedere, scrie CNN.

La câțiva ani după ce au dus-o pentru prima dată la un specialist, Mia, cea mai mare dintre cei patru copii ai lor, a fost diagnosticată cu retinită pigmentară, o afecțiune genetică rară care provoacă pierderea sau scăderea vederii în timp.

Până în acest moment, Lemay și Pelletier, care sunt căsătoriți de 12 ani, au observat că doi dintre fiii lor, Colin, acum șapte, și Laurent, acum cinci, se confruntă cu aceleași simptome.

Temerile lor s-au confirmat când în 2019 băieții au fost diagnosticați cu aceeași tulburare genetică; celuilalt fiu al lor, Leo, acum nouă ani, nu a fost afectat de boală.

Citește și: Rareș Bogdan: „Suntem „căsătoriți” cu cei din PSD din interes, nu din iubire, în favoarea României”

„Nu poți face nimic cu adevărat”, spune Lemay, explicând că în prezent nu există nici un tratament sau un tratament eficient care să încetinească progresia retinitei pigmentare.

„Nu știm cât de repede va merge, dar ne așteptăm să fie complet orbi până la mijlocul vieții”.

Odată ce s-au împăcat cu situația, cuplul și-a concentrat atenția pe a-și ajuta copiii să-și dezvolte abilitățile de care ar avea nevoie pentru a se descurca în viață.

Când specialistul Miei i-a sugerat mamei sale să îi ofere cât mai multe „amintiri vizuale”, Edith Lemay și-a dat seama că există un mod incredibil de a face asta pentru ea și ceilalți copii.

„M-am gândit: nu o să-i arăt un elefant într-o carte, o voi duce să vadă un elefant adevărat”, explică ea. „Și o să-i umplu memoria vizuală cu cele mai bune și mai frumoase imagini.”

Citește și: VIDEO NASA vrea să afle a cui a fost racheta ce a căzut pe Lună, formând un crater dublu

Ea și soțul ei au început să-și facă planuri pentru a petrece un an călătorind în jurul globului cu copiii lor.

În timp ce Lemay și Pelletier călătoreau des împreună înainte de a deveni părinți și își luaseră copiii în diferite excursii, plecarea într-o călătorie extinsă ca familie nu părea fezabilă înainte.

„Cu diagnosticul avem o urgență”, adaugă Pelletier, care lucrează în finanțe. „Există lucruri grozave de făcut acasă, dar nu există nimic mai bun decât călătoria.


„Nu doar peisajul, ci și diferitele culturi și oameni.”

Curând au început să facă economii, iar bugetul lor de călătorie a primit un impuls atunci când compania, la care lucra Pelletier și la care avea acțiuni, a fost cumpărată.

„A fost ca un mic cadou de la viață”, recunoaște Lemay, care lucrează în logistica asistenței medicale. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te