Imaginile de la locul prăbușirii au fost realizate de Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) al NASA la 25 mai și publicate la 24 iunie.
Fotografiile arată că „obiectul rătăcitor” a format cumva două cratere suprapuse atunci când s-a izbit de partea îndepărtată a Lunii, având o viteză de 9.290 km/h.
Craterul dublu continuă să-i surprindă pe specialiști, deoarece rachetele uzate au cea mai mare parte a masei lor la capătul motorului, restul rachetei fiind format în mare parte dintr-un rezervor de combustibil gol. O astfel de rachetă crează întotdeauna un singur crater de impact.
Craterul dublu sugerează că acest obiect avea mase semnificative la ambele capete atunci când a lovit solul Lunar.
Citește și
VIDEO China a descoperit un nou mineral pe Lună: Changesite-(Y), găsit în bazalt
VIDEO NASA dezvăluie unde vor fi bazele permanente americane pe Lună
Originea exactă a corpului rachetei este încă neclară. Observațiile ulterioare și analiza datelor orbitale au sugerat că obiectul poate fi etapa superioară uzată a rachetei chineze Chang'e 5-T1, o navă spațială care a fost lansată în 2014.
Oficialii Ministerului chinez de Externe au declarat că racheta Chang'e 5 a ars deja în timpul călătoriei de întoarcere pe Pământ în 2014.
Până în prezent, cel puțin 47 de corpuri de rachete NASA s-au prăbușit pe Lună, potrivit Arizona State University, dar „craterul dublu este ciudat”, a comunicat NASA.
„Niciun alt impact al unui corp de rachetă pe Lună nu a creat cratere duble".
Aceasta a fost primul „obiect rătăcitor” spațial ce a lovit suprafața lunară în mod neintenționat, deoarece craterele anterioare au rezultat în urma prăbușirii deliberate a navelor spațiale pe Lună.