Erdogan, favor pentru Putin. Turcia blochează navele de război britanice să ajungă în Marea Neagră

DE Daniel Toșa | Actualizat: 22.12.2023 - 15:22
Erdogan, favor pentru Putin. Turcia blochează navele de război britanice să ajungă în Marea Neagră - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

Marea Britanie întâmpină dificultăți în planurile sale de a desfășura mai multe nave de război în Marea Neagră, deoarece Turcia a refuzat să le permită accesul, spre bucuria Moscovei.

SHARE

„Planurile Marii Britanii de a crea o coaliție navală pentru asistarea Ucrainei în Marea Neagră nu vor avea niciun efect serios asupra situației din regiune”, a declarat pentru TASS ambasadorul rus în Marea Britanie, Andrey Kelin.

Erdogan, favor pentru Putin. Turcia blochează navele de război britanice să ajungă în Marea Neagră

Kilin a sugerat că Moscova resimte acest blocaj al turcilor drept o ușurare, recunoscând abilitățile forțelor navale britanice, menționând că acestea sunt "foarte bune".

"Este o chestiune tulbure și încă nu este clar ce vor să spună prin asta. Se poate presupune că are legătură cu garanțiile de securitate pe care Kievul le discută în prezent cu o serie de țări", a declarat Andrey Kelin.

În mod clar, aceste garanții vor fi mai ales pe hârtie și nu în viața reală. Chiar și președintele ucrainean Vladimir Zelenski a recunoscut, la începutul acestei săptămâni, că nu există niciun element militar în ele".

Citește și: Turcia, România, Bulgaria, prima Alianță Trilaterală în Marea Neagră. Ce misiuni vor îndeplini

El a continuat spunând că, chiar dacă Londra ar decide să își desfășoare navele de război în Marea Neagră, acestea nu vor putea intra în ea din cauza Convenției de la Montreux privind regimul strâmtorilor și a angajamentului Turciei față de aceasta.

"Două nave de vânătoare de mine sunt ancorate aici de doi ani, cu steaguri ucrainene arborate. Se pare că și o echipă de marinari ucraineni a fost antrenată pentru a le opera. Cu toate acestea, ei nu vor putea intra în Marea Neagră, deoarece Turcia a interzis intrarea navelor de război ale "părților beligerante", în conformitate cu prevederile aferente ale Convenției de la Montreux. De aceea, cel mai probabil vor rămâne aici", a declarat diplomatul rus.

Citește și: Ucraina a primit nave pentru a asigura „coridorul civil” în Marea Neagră. Marea Britanie o ajută

El a adăugat că Londra a încercat deja să creeze o coaliție de tancuri și o coaliție de aviație pentru Ucraina, care se pare că nu au dat niciun rezultat.

"Britanicii au predat Ucrainei trei elicoptere de recunoaștere maritimă și de salvare. De asemenea, au antrenat forțe speciale pentru a opera pe mare - la asta se pricep cu adevărat britanicii. Și asta este tot ceea ce pot face", a declarat Kelin. "Toate aceste eforturi și coaliții par să nu aibă niciun efect serios, notabil, care ar fi putut influența cumva situația", a declarat ambasadorul rus în Marea Britanie, Andrey Kelin, potrivit TASS.com.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te