Turcia, România, Bulgaria, prima Alianță Trilaterală în Marea Neagră. Ce misiuni vor îndeplini

DE Adina Mutăr | 16.12.2023 - 21:05
Turcia, România, Bulgaria, prima Alianță Trilaterală în Marea Neagră - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Turcia, România, Bulgaria, prima Alianță Trilaterală în Marea Neagră. Ce misiuni vor îndeplini. Turcia, România și Bulgaria semnează în ianuarie 2024 un acord cu privire la un plan comun pentru Marea Neagră.

SHARE

Turcia, România, Bulgaria formează prima Alianță Trilaterală în Marea Neagră, diferită de Coaliția Maritimă pentru securitatea Ucrainei și a „coridorului grânelor”. Ce misiuni vor îndeplini țările Trilateralei.

Cele trei țări lucrează la plan comun de curățare a minelor ce plutesc în Marea Neagră ca urmare a războiului din Ucraina, a declarat ministrul turc al Apărării, Yasar Guler, la 16 decembrie, după luni de discuții între națiunile membre NATO, potrivit pravda.com.ua

Turcia, România, Bulgaria, prima Alianță Trilaterală în Marea Neagră. Ce misiuni vor îndeplini

Turcia nu vrea ca această forță de deminare să fie considerată o operațiune a NATO. Totuși, este prima acțiune comună majoră a aliaților de la Marea Neagră de când președintele Vladimir Putin a ordonat armatei sale să invadeze Ucraina în februarie 2022.

Aliații NATO au sporit supravegherea și informațiile în regiune încă de la începutul războiului, dar nu și activitatea navală.

​Guler a precizat că planul de deminare a Mării Negre în contextul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia trebuie implementat „cu atenție, responsabilitate și imparțialitate”, Ankara urmărind să fie respectată Convenția de la Montreux (reglementarea navigației prin strâmtorile Bosfor și Dardanele care leagă Marea Neagră și Mediterana, ce poate interzice trecerea navelor de război).

Una e Trilaterala, alta e Coaliția Maritimă

Noile forţe trebuie să fie „complet paşnice” şi nu vor scoate în larg alte nave NATO, au spus  doi oficiali turci, unul dintre scopurile misiunii fiind ca cele trei țări să demonstreze că sunt capabile să rezolve singure această problemă.

​„În cadrul Inițiativei Trilaterale lansate sub conducerea țării noastre pentru combaterea amenințării minelor din Marea Neagră, am avut în perioada 22-23 noiembrie cea de-a treia rundă a reuniunii Grupului Operativ de Acțiune împotriva Minelor la Marea Neagră, găzduită de ministerul nostru”, a declarat ministrul.

Citește și: S-a format Coaliția Maritimă pentru securitatea la Marea Neagră. Marea Britanie și Norvegia o conduc

„Plănuim să organizăm o ceremonie de semnare la Istanbul la 11 ianuarie 2024, cu miniștrii apărării din cele trei țări”, a adăugat el.

În mijlocul agresiunii pe scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei, Güler și-a exprimat speranța că „acest război, care afectează întreaga lume, se va încheia cât mai curând posibil” și că integritatea teritorială a Ucrainei va fi protejată.

Declarațiile ministrului turc nu pomenesc de Coaliția Maritimă, condusă de Marea Britanie și Norvegia, care și-a propus același lucru, deminarea, și în plus „securizarea” Ucrainei, dotând-o cu ambarcațiuni de asalt și de raid.

Citește și: Rusia, eliminată din Comisia Dunării. Turcia, invitată să intre în Coaliția Mării Negre

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că intenționează să-și facă o forță navală  de deminare cu „drepturi depline”.

Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umierov, a propus Turciei să se alăture Coaliției Maritime pentru a consolida securitatea în Marea Neagră, dar Ankara își negociază interesele foarte atent. 

Sâmbătă, Yasar Guler a declarat că „se așteaptă la pași pozitivi și solizi” din partea SUA pentru achiziționarea și modernizarea avioanelor de război F-16, un obiectiv al Turciei mult amânat de americani.

„Ne așteptăm ca procesul să înceapă cu pași pozitivi și concreti cât mai curând posibil”, a declarat acesta. 

Turcia vrea să cumpere din SUA o serie de avioane de luptă F-16 de ultimă generație, precum și kituri de modernizare pentru avioanele F-16 pe care le are deja.

Președintele turc a sugerat ca SUA să ia măsuri cu privire la avioanele F-16, în timp ce Turcia face pași cu privire la candidatura Suediei de aderare la NATO, poate înainte de sfârșitul anului, potrivit agenției Anadolu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te