VIDEO Războiul Mării Negre: Drone MQ-9A cu rachete pentru misiuni NATO contra avioanelor rusești

DE Adina Mutăr | Actualizat: 03.04.2024 - 08:58

Dronele MQ-9A, înarmate cu rachete pentru misiuni NATO în Marea Neagră împotriva avioanelor rusești. General Atomics Aeronautical Systems va moderniza flota de drone MQ-9A a Royal Netherlands Air Force în următorii trei ani pentru a sprijini misiunile NATO în toată Europa.

SHARE

Dronele MQ-9A, înarmate cu rachete pentru misiuni NATO în Marea Neagră împotriva avioanelor rusești.

Actualizările includ capabilități precum radare maritime, un releu de comunicații, rezervoare de combustibil cu rază extinsă, măsuri electronice de asistență, plus arme.

Releul de comunicații creat special va putea conecta aeronava cu toate serviciile Ministerului Olandez al Apărării.

Dronele MQ-9A, înarmate cu rachete pentru misiuni NATO în Marea Neagră împotriva avioanelor rusești

„RNLAF [Forța Aeriană Regală a Olandei] folosește MQ-9A pentru un set tot mai mare de misiuni NATO”, a spus comandantul Escadrilului 306 al RNLAF, locotenent-colonelul Jan Ruedisueli, potrivit thedefensepost.com.

„Cu aceste upgrade-uri, vom sprijini misiunile NATO ISR și de supraveghere maritimă în toată Europa.”

O flotă de patru MQ-9A este în prezent operațională cu Forțele aeriene olandeze, iar încă patru sunt așteptate să sosească din 2026.

Ministerul olandez al Apărării a anunțat că MQ-9A existente vor fi modificate pentru a transporta bombe GBU ghidate cu laser și rachete Hellfire aer-suprafață, cu un cost estimat de 100 până la 250 de milioane de euro. 

Citește și: VIDEO Cea mai tare dronă a SUA de 150.000.000$ ar urma să supravegheze flota Rusiei din Marea Neagră

Aceste drone au devenit active indispensabile în război, capabile să execute mai multe misiuni cu cea mai mare precizie, deși rolul principal este de colectare de informații.

La Câmpia Turzii se află o flotă de astfel de drone americane. Anul trecut, una dintre acestea a fost atacată de cu două avioane rusești deasupra Mării Negre.

Cele două avioane au șicanat drona timp de câteva zeci de minute. În cele din urmă, pilotul unuia dintre aparatele rusești a aruncat combustibil de aviație asupra dronei, care s-a prăbușit în mare.

Pentru a se evita astfel de incidente pe viitor, dronele vor fi înarmate.

MQ-9A este alimentată de un singur motor turbopropulsor Honeywell TPE331-10GD, are o sarcină utilă de 1.746 de kilograme, inclusiv 1.361 de kilograme de stocare externă.

Citește și: Număr record de avioane-spion deasupra României. Ce misiuni au alături de avioane de luptă NATO

Dispune de o viteză de croazieră de 370 de kilometri pe oră, o autonomie de 1.852 de kilometri, un plafon de serviciu de 15.240 de metri și o rezistență de 27 de ore.

Dronele americane MQ-9 Reaper au devenit „comune” pe cerul Mării Negre, de unde supraveghează Crimeea și coastele Rusiei. 

Rusia a acuzat în mod repetat NATO că monitorizează cu avioane spion în apropierea Crimeei și a coastei Rusiei la Marea Neagră pentru a colecta date de țintire ce sunt predate Ucrainei în timp real. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te