Donald Trump, din Irak: „Statele Unite nu pot continua să fie jandarmul lumii”

DE Alexandru Pop | Actualizat: 27.12.2018 - 09:25

Președintele SUA a efectuat o vizită neanunțată la soldații americani staționați în Irak. Călătoria a venit la o săptămână după ce Donald Trump a anunțat retragerea celor aproximativ 2.000 de soldați dislocați în Siria, ca parte a misiunii anti - ISIS.

SHARE

Donald Trump a fost criticat frecvent pentru că, de la preluarea mandatului de președinte, nu a efectuat nicio vizită în zone de conflict unde sunt prezente trupe americane. Până în seara de Crăciun! Atunci, purtătoarea de cuvânt a Casei Able, Sarah Sanders, a anunțat că președintele și prima doamnă au plecat spre Irak în seara de Crăciun „pentru a face o vizită trupelor noastre şi comandanţilor noştri militari ca să le mulţumească pentru angajamentul, succesul şi sacrificiul lor şi să le ureze Crăciun fericit”. Apoi au apărut fotografii publicate de Reuters care i-au arătat, alături de consilierul pentru securitate națională, John Bolton, la baza aeriană Al Asad din Irak.

Iniţial, Donald Trump trebuia să aibă o întrevedere cu premierul irakian, Adil Abdul-Mahdi, „dar o divergenţă de puncte de vedere legate de organizarea acestei întâlniri a condus la înlocuirea cu o discuţie telefonică”, în cursul căreia cei doi lideri au abordat în special dosarul sirian, potrivit unui comunicat la guvernului de la Bagdad, citat de agerpres.ro.

Prezent la baza aeriană Al Asad, președintele Trump a declarat că „Statele Unite nu pot continua să fie jandarmul lumii. (…) Este nedrept când această greutate apasă numai asupra noastră, a Statelor Unite”, a adăugat liderul de la Casa Albă. Trump le-a declarat reporterilor că nu are „nici un plan” să retragă trupele din Irak, potrivit Associated Press. Dar că ar putea lansa noi atacuri asupra grupării ISIS din Siria, susținând că SUA poate ataca ISIS „atât de repede și atât de tare” încât „nu vor ști ce naiba sa întâmplat”.

Demisia lui James Mattis

Secretarul apărării James Mattis și-a dat demisia în urmă cu o săptămână, dar nu înainte de a trimite o scrisoare liderului de la Casa Albă. Decizia a fost luată după ce Trump a anunțat că va retrage trupele americane din Siria. În replică, liderul de la Casa Albă a transmis că Mattis a fost de mare ajutor în a convinge aliații SUA să își plătească obligațiile militare.

„Ca şi dumneavoastră, am spus de la început că forţele armate ale Statelor Unite nu au vocaţia de a fi jandarmul lumii”, a precizat James Mattis în scrisoarea transmisă lui Trump, referindu-se la motivul folosit de Donald Trump pentru a retrage cât mai repede cei 2.000 de soldaţi desfăşuraţi în Siria. Însă „trebuie să ne tratăm aliaţii cu respect”, a subliniat Jim Mattis, şi „trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a favoriza o ordine internaţională propice securităţii, prosperităţii şi valorilor noastre, iar în acest efort suntem întăriţi de solidaritatea alianţelor noastre”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te