Dezastru la Boeing 737 MAX. Motoare în flăcări, șuruburi lipsă

DE Valentin Bolocan | Actualizat: 09.08.2024 - 11:20
Dezastru la Boeing 737 MAX. Motoare în flăcări, șuruburi lipsa. TAROM cumpără 2 avioane Foto: Profimedia images

După ce un un Boeing 737 Max a rămas fără o ușă în plin zbor și numai o minune a făcut să nu existe victime, National Transportation Safety Board a deschis o anchetă, iar rezultatele nu au întârziat să apară.

SHARE

După ce un un Boeing 737 Max a rămas fără o ușă în plin zbor și numai o minune a făcut să nu existe victime, National Transportation Safety Board a deschis o anchetă, iar rezultatele nu au întârziat să apară.

În primul rând, avionul a părăsit o fabrică Boeing fără cele patru șuruburi necesare pentru a menține ușa respectivă în poziție. În plus, muncitorii Boeing care lucrează la acest model le-au declarat investigatorilor federali de siguranță că s-au simțit presați să-și facă treaba prea repede, potrivit unor mărturii publicate marți, scrie CNN Business.

Dezastru la Boeing 737 MAX. Motoare în flăcări, șuruburi lipsa. TAROM cumpără 2 avioane

Dezvăluirea a fost făcută de către National Transportation Safety Board, la începutul unei audieri de două zile referitoare la incident, anchetatorii interogând personalul Boeing cu privire la problemele de siguranță de la producătorul de avioane.

S-au reparat niturile, dar nu s-au repus șuruburile

Potrivit unei transcript, un angajat al Boeing a declarat anchetatorilor că o mare parte din munca din timpul procesului de asamblare trebuia să fie refăcută din cauza problemelor descoperite, așa cum s-a întâmplat cu elementul ușii care a fost îndepărtat pentru repararea unor nituri. În final, problema niturilor a fost remediată, ușa a fost pusă la loc, dar incorect, fără cele patru șuruburi.

Cu ușa lipsă avionul a fost blocat la  sol pentru achetă

Reamintim că în timpul unui zbor Alaska Airlines din 5 ianuarie, o ușă a explodat efectiv pe partea laterală a unui Boeing 737 Max în timp ce avionul zbura. Incidentul a lăsat o gaură imensă în partea laterală a avionului care s-a și depresurizat. Din fericire, echipajul a reușit să aterizeze avionul avariat. Șapte pasageri și un însoțitor de bord au fost răniți, dar faptul că nimeni nu a fost ucis s-a datorat unei combinații între îndemânarea echipajului de zbor și noroc.

Citește și VIDEO Cum a ajuns un Boeing al lui Ceaușescu să alimenteze armata SUA? Unde a dispărut al doilea?

Mai mult, în timp, numele producătorului american de avioane Boeing a fost sinonim cu siguranța aeronautică timp de decenii, însă un lanț de incidente a ridicat semne de întrebare majore privind această reputație a sa, relatează The Conversation, conform digi24.ro. Boeing și rivalul său european Airbus au dominat din anii ’90 piața pentru avioanele mari de pasageri. Însă anul acesta Boeing a prins știrile din motive pe care nu și le-ar dori nicio companie aeriană.

Probleme repetate

Avioanele Boeing din familia 737 MAX 8 sunt subiectul unor controverse, cel puțin în ultima vreme, după ce s-au înregistrat mai multe incidente care au implicat astfel de aparate de zbor. Cel mai recent s-a înregistrat la 22 iunie, când un zbor Korean Air cu destinația Taiwan a trebuit să se întoarcă după ce a fost detectată o defecțiune la presurizare. Datele de zbor arată că avionul a pierdut din altitudine peste 7,6 km într-o perioadă de circa cinci minute, la scurt timp după decolare.

Citește și:  Boeing a anunțat întârzieri la livrările de 737 Max. Ce sumă uriașă dă TAROM pe astfel de aparate?

Cu două zile înainte, un avion Malaysia Airlines a fost nevoit să facă cale întoarsă și să revină la Hyderabad, în India. O înregistrare video a arătat motorul acestuia în flăcări, cu scântei ieșind în spatele său.

În plus, un zbor United Airlines din Connecticut către Colorado a fost întrerupt după ce o bucată din capacul motorului a căzut în timpul decolării. Avioanele Boeing au fost, de asemenea, afectate de mai multe probleme în ultimele luni.

În fine, Boeing a fost zguduită de mai bine de cinci ani de probleme cu avioanele sale, inclusiv două accidente fatale ale modelului 737 Max în 2018 și 2019, care au provocat moartea a 346 de persoane.

De precizat, recent TAROM a anunțat că achiziționează în leasing două avioane Boeing 737 MAX 8. Noile aeronave Boeing 737 MAX 8 vor avea o capacitate de 189 de locuri. Avioanele vor fi livrate în perioada decembrie 2025 – ianuarie 2026.

Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te