De ce lăcrimezi când tai ceapa? La ce trucuri poți apela ca acest lucru să nu se întâmple

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 08.01.2024 - 20:08
De ce lăcrimezi când tai ceapa? La ce trucuri poți apela ca acest lucru să nu se întâmple - Foto: Profimedia / imagine cu caracter ilustrativ
De ce lăcrimezi când tai ceapa? La ce trucuri poți apela ca acest lucru să nu se întâmple - Foto: Profimedia / imagine cu caracter ilustrativ

De ce lăcrimezi când tai ceapa? La ce trucuri poți apela ca acest lucru să nu se întâmple. Tu știai de aceste trucuri, foarte utile în bucătărie, care te ajută să nu mai lăcrimezi când tai ceapa?

SHARE

De ce lăcrimezi când tai ceapa? La ce trucuri poți apela ca acest lucru să nu se întâmple. Tu știai de aceste trucuri, foarte utile în bucătărie, care te ajută să nu mai lăcrimezi când tai ceapa?

 

De ce lăcrimezi când tai ceapa?

Atunci când vine vorba de crearea de arome în majoritatea rețetelor, putem mulțumi cepei pentru că face munca grea. Fie că construiți o bază aromată pentru o supă sau o tocană, fie că îi scoateți în evidență dulceața naturală prin caramelizare, fie că o puneți la murat pentru un condiment strălucitor și crocant, ceapa aduce multe la masă.

Iar din punct de vedere practic, păstrarea cepei în bucătărie este un lucru de la sine înțeles. Sunt accesibile și pot rezista mult timp în cămară. Cu toate acestea, există un dezavantaj (și este unul mare): ne fac să plângem.

Este un inconvenient inevitabil. Indiferent dacă lucrăm cu o singură ceapă sau cu mai multe, întotdeauna ajungem să plângem. Senzația de usturime și arsură este atât de aspră și neplăcută încât face din tăierea cepei una dintre cele mai puțin preferate sarcini din bucătărie.

Dar, totuși, ce anume ne face să plângem la ceapă? Și există vreo modalitate prin care putem evita temutele lacrimi de ceapă? Am stat de vorbă cu Rosemary Trout, DHSc, cercetător în domeniul alimentar și profesor la Universitatea Drexel, pentru a desluși toate aspectele legate de ceapă.

Citește și: Care sunt principalele legume pe care trebuie să le consumăm în perioada postului. Recomandări

Gândiți-vă la ceapă ca la un fel de sconcși ai lumii legumelor: își eliberează mirosul înțepător doar ca mecanism de apărare. Când sunt lăsate în pace, cepele își văd de treaba lor.

Dar ceapa și alte alimente din familia allium (cum ar fi șalota, prazul și usturoiul) au un răspuns biochimic numit factor lacrimogen care respinge animalele de pradă, microbii și oamenii care încearcă doar să pregătească cina.

Substanțele lacrimogene din ceapă

Deoarece ceapa este o legumă rădăcinoasă, ea este capabilă să extragă sulful din sol și să creeze acești compuși lacrimogeni protectori. "Când tăiem ceapa, acești compuși se amestecă cu enzimele stocate separat în ceapa intactă și formează substanțe chimice volatile", spune Trout.

Aceste substanțe chimice, și anume hidrogenul sulfurat, dioxidul de sulf și acidul sulfuric, pot fi periculoase dacă suntem expuși la ele în concentrații mari. Dar nu vă speriați: tăierea unei cepe nu eliberează suficient de multe din aceste substanțe chimice pentru a reprezenta un risc serios pentru sănătate. În schimb, ele doar ne fac să plângem.

Substanțele chimice din ceapă "irită celulele senzoriale din ochi, nas, gât și gură, trimițând semnale de durere către creierul nostru și, în cele din urmă, făcându-ne să plângem pentru a ne spăla substanțele chimice iritante din ochi", spune Trout.

Cepele care te fac să plângi mai mult decât altele

Majoritatea, dacă nu toate aliumele, au factorul lacrimogen care poate induce plânsul - dar în grade diferite. Tocarea usturoiului, evident, nu te face să lăcrimezi la fel de mult ca tăierea cepei. Dar cum rămâne cu diferitele soiuri de ceapă? Unele cepe vă fac să plângeți mai mult decât altele?

Răspunsul este da. Potrivit lui Trout, ceapa roșie și cea galbenă prezintă cel mai mare risc de lacrimi de ceapă, din cauza concentrațiilor lor ridicate de sulf.

Iar cei care vor să reducă la minimum plânsul pe masa de tăiat este mai bine să aleagă ceapă mai dulce precum Vidalias. Acestea "au un efect mai mic din cauza unei concentrații mai mici de sulf", spune Trout, "dar nu este complet eliminat".

Cum putem evita să plângem atunci când tăiem ceapa

Alegerea cepei potrivite este un bun început. Dar ce alte tehnici și trucuri poți folosi pentru a evita să plângi în timp ce tai ceapa? Dacă ați încercat vreodată să reduceți la minimum lacrimile, probabil că ați auzit de câteva trucuri neconvenționale.

Unele surse online sugerează să ții în apropiere un pahar cu apă sau o lumânare aprinsă. Unul dintre cele mai populare sfaturi presupune să ții o lingură de lemn în gură.

Citește și: Un fruct, „responsabil” de moartea a 2 oameni și îmbolnăvirea altor 99. În România se vinde cu 9 lei

Ne pare rău să vă dăm vestea: cele mai multe dintre aceste trucuri nu ajută prea mult. "Scufundarea cepei în apă rece ca gheața timp de 30 de minute poate încetini puțin reacția, dar este greu să eviți lacrimile cu totul", spune Trout. Iar când vine vorba de mestecatul ustensilelor, sfatul ei nu poate fi mai clar: "Nu mușcați lingurile!"

S-ar putea să nu putem niciodată să prevenim complet plânsul indus de ceapă. Dar, cel mai important factor care poate face sau nu ca experiența cu ceapa să se schimbe nu este aliajul în sine, ci cuțitul tău.

Gândiți-vă la asta ca și cum ați folosi o lamă de ras. La fel cum o lamă neascuțită poate provoca mai multe iritații pe piele decât una ascuțită, un cuțit de bucătărie neascuțit este, în general, mult mai abraziv.

În loc de o singură tăietură curată cu un cuțit ascuțit, tăieturile provocate de o lamă tocată vor declanșa mai mult mecanismul natural de apărare al cepei și vor elibera mai multe substanțe chimice care te fac să plângi. 

În plus, este nevoie de mai mult timp pentru a îndeplini sarcinile de tocare cu un cuțit mat - adică ești expus la aceste substanțe chimice care te fac să plângi mai mult timp. Deci, dacă aveai nevoie de motivație pentru a-ți ascuți cuțitul de bucătar, asta este.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te