Comisia Europeană avertizează statele UE referitor la măsurile împotriva pandemiei

DE Adelina Sahlean | 31.03.2020 - 15:54
Foto: Dpa

Comisia Europeană a avertizat marţi guvernele statelor UE că măsurile pe care le iau în timpul crizei create de pandemia de coronavirus nu trebuie să submineze democraţia, ci să se limiteze la ceea ce este necesar şi să fie strict proporţionate, informează Reuters şi AFP.

SHARE

''Este foarte important ca măsurile de urgenţă să nu fie adoptate pe seama principiilor şi valorilor noastre fundamentale (...) Democraţia nu poate funcţiona fără o presă liberă şi independentă'', a indicat într-o declaraţia preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

''Orice măsuri de urgenţă trebuie să se limiteze la ceea ce este necesar şi să fie strict proporţionate. Ele nu trebuie să dureze pe termen nedefinit (...) Guvernele trebuie să se asigure că astfel de măsuri sunt supuse unui control periodic'', a adăugat ea.

Reacţia Comisiei Europene vine după ce premierul ungar Viktor Orban a obţinut luni din partea parlamentului dreptul ca, în cadrul stării de urgenţă decretate din cauza coronavirusului, să legifereze prin ordonanţe şi să prelungească această stare de urgenţă fără acordul legislativului. Conform legii adoptate luni, difuzarea de ''ştiri false'' poate fi sancţionată cu până la cinci ani de închisoare, la fel şi faptele care ''zădărnicesc sau îngreunează'' combaterea coronavirusului.

Un purtător de cuvânt al guvernului de la Budapesta, Zoltan Kovacs, a insistat luni, într-o postare pe Twitter, asupra faptului că proiectul de lege este limitat în timp de puterea de revocare a parlamentului şi de pandemia însăşi care "se va termina într-o zi, să sperăm".

Executivul comunitar a criticat şi săptămâna trecută acest proiect de lege ungar, purtătorul de cuvânt Christian Wigand avertizând că, ''în mod general'', măsurile adoptate de statele UE în cadrul stării de urgenţă pentru combaterea pandemiei de coronavirus trebuie să fie proporţionale şi provizorii, iar mass-media trebuie să rămână libere şi independente.

În urma criticilor venite de la Bruxelles, premierul ungar Viktor Orban a spus că această criză creată de coronavirus a expus ''punctele slabe'' ale Uniunii Europene şi eşecul acesteia de a veni în ajutor atunci când este nevoie. ''Ajutorul nu prea vine de acolo'', a spus Viktor Orban la postul de radio naţional, citat de Politico.eu.

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -