China a ascuns pericolul și forța virusului pentru a avea timp să facă stocuri de materiale sanitare

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 06.05.2020 - 11:41
Xi Jinping, președintele Chinei

China a ascuns amploarea epidemiei și nivelul de contagiune al SARS-CoV-2 pentru a avea timp să facă stocuri de materiale necesare pentru a combate noul coronavirus, arată un raport al Departamentului pentru Securitate Internă (Homeland Security) din SUA, datat 1 mai.

SHARE

Potrivit documentului, citat de agenţia Associated Press, în timp ce liderii chinezi "au ascuns intenţionat severitatea" epidemiei la începutul lunii ianuarie, China a intensificat importurile şi a redus exporturile de produse medicale. Beijingul a încercat să acopere aceste decizii „negând că sunt impuse restricţii privind exporturile, generând confuzie şi tergiversând furnizarea de date despre activităţile comerciale", arată raportul neclasificat, dar marcat "strict pentru uz oficial". 

În plus, în cea mai mare parte a lunii ianuarie, China nu a informat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) că noul coronavirus genera "contagiere", pentru a putea procura provizii medicale din străinătate. În aceeaşi perioadă, importurile Chinei de măşti medicale, halate şi mănuşi chirurgicale s-au intensificat. 

Într-un interviu acordat canalului de televiziune ABC News duminică, secretarul de stat Mike Pompeo a confirmat parțial existența raportului Homeland Security.

Jurnalista Martha Raddatz l-a întrebat despre faptul că „oficiali anonimi din domeniul informațiilor … care spun că guvernul chinez a ascuns intenționat gravitatea COVID-19 de comunitatea internațională la începutul lunii ianuarie, în timp ce a adunat materiale medicale.”

„În ceea ce privește ascunderea (realității) la nivel internațional presupun că credeți că au făcut asta intenționat pentru a păstra cât mai multe măști pentru ei înșiși”, a insistat jurnalista.

Pompeo a răspuns: „Putem confirma că Partidul Comunist Chinez a făcut tot ce a putut pentru a se asigura că lumea nu a învățat în timp util despre ce se petrecea. Există o mulțime de dovezi în acest sens. Unele dintre ele le puteți vedea în public, nu? Am văzut anunțuri.

Am văzut faptul că i-au dat afară pe jurnaliști. Am văzut faptul că cei care încercau să raporteze despre acest lucru – profesioniștii medicali din China – au fost reduși la tăcere. Au eliminat relatările. Tot feluri de lucruri pe care le fac regimurile autoritare.”

Tot la ABC, Pompeo a precizat că există “dovezi enorme” că noul coronavirus are ca origine un laborator din Wuhan. „Sunt dovezi enorme că acolo a început. Am spus de la început că acesta este un virus cu originea în Wuhan, China. Cred că toată lumea vede asta acum.

China a mai infectat lumea în trecut şi a operat laboratoare care nu se ridică la nivelul necesar. Nu este prima dată când lumea este expusă virusurilor ca urmare a unor greşeli de la acel laborator din Wuhan. Trebuie să se facă verificări ca să fim siguri, dar vă pot spune că sunt dovezi semnificative că acesta a venit de la acel laborator din Wuhan”.

Secretarul de stat american a explicat că nu există motive care să indice faptul că virusul ar fi fost răspândit deliberat.

„ [Dar] să ne amintim, China a mai infectat lumea în trecut, se ştie că au mai avut laboratoare sub standarde. Nu este prima dată când lumea este expusă unui virus din cauza deficienţelor dintr-un laborator din China. Astfel, în timp ce comunitatea serviciilor de informaţii continuă să îşi facă treaba, trebuie să continue acest lucru, să verifice pentru a fi siguri, vă pot spune că există dovezi semnificative că actuala criză provine din acel laborator din Wuhan", a precizat Mike Pompeo.

Anterior, președintele SUA, Donald Trump, a speculat că Beijingul ar fi răspândit virusul din cauza unei „erori" oribile.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te