VIDEO Cel mai avansat robot creat în Rusia s-a dovedit doar un om în costum

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 15.12.2018 - 11:10

„Androidul”, numit Boris, a fost prezentat la o conferință de tehnologie din Rusia pentru a încânta lumea cu mișcările sale de dans realiste.

SHARE

A impresionat atât de mult încât a apărut la televiziunea de stat rusă, care l-a numit cel mai modern robot produs de o echipă de studenți. Videoclipul evenimentului a făcut înconjurul lumii, cu Boris în mai multe ipostaze amuzante, cu oamenii de pe scenă care îl conduceau într-o serie de dansuri. 

Succesul său a fost folosit pentru a încuraja copiii să exploreze robotica, precum și dovada unui progres tehnologic.

Numai că, ulterior s-a dovedit că „androidul” din videoclip, prezentat de televiziunea Russia24 ca unul dintre cele mai avansate exemple de robotică din lume,  avea mișcările prea realiste. În realitate, viu, robotul era doar un costum, cu un actor în interiorul său, care controla funcțiile.

Jurnaliștii au remarcat repede o varietate de lucruri greșite legate de robot. În primul rând, nu era clar unde au fost plasați senzorii care i-ar permite să interacționeze. Apoi părea că are doar lumini cu LED la nivelul capului, fără vreo cameră vizibilă sau alți senzori care să îi permită să înțeleagă mediul înconjurător, potrivit The Independent.

De asemenea, părea că a venit de nicăieri. Roboții construiți de Boston Dynamics - cunoscută ca o companie lider în crearea de roboți care imită mișcările oamenilor - au avut nevoie de ani pentru a dezvolta chiar și abilități simple, iar mișcările lor sunt mult în urma unora dintre cele prezentate în timpul demonstrației robotului Boris.

Dansul său părea puțin prea uman: mișcările sale erau stângace, ca o persoană care încearcă să danseze în timp ce se luptă cu greutatea unui costum de robot, nu un robot care fusese învățat să danseze, după cum a fost pretins în conferință. 

Cel mai clar indiciu a fost chiar costumul de robot, care părea perfect făcut pentru a permite unui om să intre în interiorul său. Alți roboți reali au tendința de a avea membrele foarte subțiri - dar membrele lui Boris păreau bine proporționate pentru a permite brațelor și picioarelor unei persoane să se încadreze în interior. Dacă nu era suficient, în curând au apărut imagini ale robotului din unghiuri ușor diferite care făceau vizibil  gâtul celui care fusese pus înăuntru.

Totuși, organizatorii evenimentului nu au susținut că androidul a fost altceva decât un bărbat într-un costum, potrivit ziarelor locale, ci doar propaganda a transformat acele imagini în ale celui mai avansat robot rusesc. Russia 24 nu a răspuns acuzațiilor.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -