Avocatul anului din Marea Britanie aduce în fața justiției grupul Wagner care luptă pentru Putin

DE Remus Cernea | Actualizat: 22.12.2022 - 20:15
Jason McCue - Foto: Remus Cernea

Jason McCue este Doctor în Drept și faimos pentru numeroase acțiuni în instanță contra mai multor grupuri teroriste în numele cetățenilor afectați de actele criminale ale acestora.

SHARE

A fost declarat „Avocatul Anului” de către Law Society of England and Wales pentru 2009/2010 și a activat pentru protecția drepturilor omului în Somalia, Sudanul de Sud, Libia, Siria, Belarus iar acum documentează dovezile privind crimele de război comise de către armata rusă și de către Grupul Wagner în Ucraina.

Se bucură de o largă recunoaștere internațională pentru activitatea sa. 

Într-o conferință de presă ținută astăzi la Centrul de Presă din Kiev, Jason McCue a dorit să reamintească comunității internaționale că “pacea fără justiție este nesustenabilă; iar justiția înseamnă acordarea de reparații pentru prejudiciile suferite”! 

Conform avocatului britanic, sunt două căi pentru a obține astfel de reparații: una privește negocierile dintre țări ori instituții dar aceasta este vulnerabilă la dinamica politicii reale la nivel internațional, iar o alta ia forma unor astfel de campanii de aducere în fața justiției a celor responsabili de crime în masă.

Această a doua cale oferă șansa unor despăgubiri concrete și este imună la real politik. Putin se păcălește pe sine însuși dacă își închipuie că se poate negocia pe sine pentru a scăpa de o justiție corectă, a punctat, de asemenea, Jason McCue. 

El consideră că doar ucrainenii și curțile internaționale controlează calea depolitizată către justiție. Astfel că această campanie inițiată acum nu se va opri până ce nu va veni ziua în care despăgubirile vor fi achitate. De aceea, campania ajută la împlinirea justiției pe care o face inevitabilă, așa cum este și victoria militară a Ucrainei asupra Rusiei.

Este deschis un nou front al justiției, pe lângă cel în care luptă armata ucraineană alături de voluntarii din Legiunea Internațională, prin utilizarea legii în curțile de justiție internaționale pentru a-i face responsabili pe cei care au comis aceste crime oribile de război asupra ucrainenilor. 

Primul scop al campaniei este de a obține reparații concrete, de reală valoare, pentru victimele din Ucraina. Al doilea este de a-i sancționa pe cei responsabili de aceste crime.

Cel de-al treilea este de a prezenta adevărul despre mașinăria de război a lui Putin și de a dezvălui minciunile acesteia.

Al patrulea este de a-i expune pe invadatorii ruși așa cum sunt în realitate: teroriști ai unui stat eșuat care utilizează terorismul drept o armă de război.

Iar al cincilea, de a frustra și de a reprezenta un ghimpe în coastă pentru mașinăria de război a lui Putin care va fi adusă în fața justiției internaționale. 

Citește și: Ziua 287 a războiului din Ucraina. Rușii se retrag pe trei fronturi. Putin: „Da, dar nu în masă”

Campania a început propriu-zis pe data de 1 noiembrie în curțile britanice, fiind pornită de către cetățeni ucraineni obișnuiți, asistați de avocați, împotriva Grupului Wagner și a lui Evgheni Prigojin, oligarhul rus care îl controlează.

Scopul acțiunii în instanță este de a dovedi întregii lumi că Grupul Wagner este terorist și că Putin a conspirat cu acesta împotriva poporului ucrainean. Inițiativa este doar un început, Grupul Wagner fiind doar prima țintă a campaniei în instanță. 

Citește și: VIDEO Ciucu: Am susținut proiectele lui Nicușor Dan, dar i-am reproșat apropierea de alte partide

Alte acțiuni vor fi inițiate în curând în diferite alte curți de justiție din diverse locuri ale lumii. Dar acest caz este important și are valoare simbolică.

Actele de terorism ale Grupului Wagner au fost comise în Africa, în Iran, în Siria. Putin a folosit această forță militară ca un element esențial al politicii sale externe, iar acum o utilizează și în Ucraina. 

Hoardele Grupului Wagner trebuie oprite acum la porțile Europei. Este momentul pentru a stigmatiza Grupul Wagner și de a-i stopa acțiunile.

Acest prim caz inițiat în justiție va ajuta unui astfel de scop. Sunt mai multe firme de avocatură dispuse să se implice în astfel acțiuni în instanță, inclusiv în Statele Unite, afirmă Jason McCue. 

Remus Cernea este corespondentul Newsweek în Ucraina

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te