Aung San Suu Kyi, prima ieșire după înlăturarea de la putere prin lovitură de stat în Myanmar

DE Alexandru Pop | 24.05.2021 - 14:33
Aung San Suu Kyi, prima ieșire după înlăturarea de la putere prin lovitură de stat în Myanmar/FOTO: Agerpres

Ex-liderul din Myanmar, Aung San Suu Kyi, a apărut în public pentru prima oară de la înlăturarea guvernului său prin lovitura de stat a armatei din februarie. Ea și-a făcut apariția la o întâlnire cu echipa de avocați, informează Reuters.

SHARE

Suu Kyi, în vârstă de 75 de ani, părea să fie într-o formă de sănătate bună, iar întrevederea a durat în jur de 30 de minute. Pe durata arestului, ea nu a avut acces la presă, astfel încât nu prea știa ce se întâmplă, a povestit șeful echipei sale de avocați, Khin Maung Zaw

Citește și: SUA investesc militar masiv în România, conform statutului „de aliat apropiat”

Laureată a premiului Nobel pentru pace în 1991 pentru eforturile de democratizare a țării, Suu Kyi se numără printre cei peste 4.000 de oameni arestați în urma loviturii militare de stat din 1 februarie. Ea se confruntă cu acuzații ridicole: de la posesia ilegală a unor stații radio walkie-talkie la încălcarea legii privind secretele de stat, riscând o condamnare de până la 14 ani de închisoare.

După preluarea puterii de către junta militară, Myanmar a fost dominat de proteste zilnice, marșuri și greve. Armata a făcut uz de forță, peste 800 de protestatari fiind uciși, potrivit organizațiilor neguvernamentale.

Suu Kyi le-a urat oamenilor ”multă sănătate” și s-a referit și la o posibilă dizolvare a partidului său, Liga Națională pentru Democrație.

Citește și: Fiul Vioricăi din Clejani a fost internat la dezintoxicare. Pierdea 100 mii euro pe seară la casino

"Partidul nostru s-a născut din rândul poporului și va continua să existe atâta vreme cât poporul îl va susține”, a spus Suu Kyi, citată de avocatul ei.

Comisia electorală numită de junta militară ar urma să dizolve LND susținând că victoria formațiunii în alegerile din noiembrie s-a bazat pe o fraudă electorală. Acuzațiile au fost respinse de fosta comisie electorală. În același timp, liderii militari au amenințat că cei implicați în așa-zisa fraudare a scrutinului ar putea fi judecați pentru trădare.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.