SUA investesc militar masiv în România, conform statutului „de aliat apropiat”

DE Elena Andrei | 23.05.2021 - 15:15
SUA au desfășurat în România sistemul de apărare antirachetă THAAD/Foto: us department

Aviația militară americană investește în procesele de reașezare a intereselor militare ale SUA în diverse areale geografice ale lumii, iar această politică deschisă aliaților strategici europeni are efecte imediate în planul prezenței militare americane în România.

SHARE

Forțele Aeriene ale SUA intenționează să direcționeze bugete serioase pentru construcții militare, atât cu scopul de consolidare a instalațiilor sale din Europa și Indo-Pacific, precum și pentru modernizarea și dezvoltarea unor noi capacități nucleare, potrivit DefenseNews.

Forța Aeriană și Forța Spațială rămân angajate în eforturile de susținere a Inițiativei Europene de descurajare pentru a-i liniști pe aliații NATO și pe alți parteneri europeni, confirmând angajamentul Statelor Unite în ceea ce privește securitatea colectivă și integritatea teritorială.

În 2020, Forțele Aeriene au primit 5,3 miliarde de dolari pentru construcții militare - de aproape patru ori mai mult decât suma inițială de 1,4 miliarde de dolari pe care le-a solicitat pentru anul 2021, potrivit defenseromania.ro.

Departamentul Forțelor Aeriene se așteaptă ca programul de finanțare pentru anul 2022 (FY22) să revină la un nivel similar cererilor de finanțare din anii anteriori. Această revenire la nivelurile de finanțare anterioare va sprijini angajamentul de a îndeplini cerințele Strategiei Naționale de Apărare.

Liderii militari americani sunt deosebit de atenți la evoluția pe teren a dezvoltării instalațiilor europene, deoarece Departamentul Apărării are ca misiune deosebită contracararea influenței ruse în regiune. Desigur că alături de Europa, cea de Est în special, comandanții americani sunt extrem de preocupați de dezvoltarea rapidă a facilităților din Pacific care sunt esențiale pentru a contracara influența Chinei.

Citește și

Soldați britanici cu blindate JACKAL în România, pentru exerciții militare Noble Jump 2021

SUA, prezență îndelungată în România. Investiții de 152 de milioane de dolari la Câmpia Turzii

 


Forțele Aeriene au anunțat recent că vor cheltui 152 de milioane de dolari pentru a continua să stabilească o prezență durabilă la baza aeriană 71 din Câmpia Turzii (România), care este proiectată să găzduiască avioane de transport C-5 și C-17, drone MQ-9 Reaper și avioane de luptă.

Forțele Aeriene au trimis UAV-uri MQ-9 Reaper și aproximativ 90 de aviatori la această bază din România pentru a efectua ISR și alte misiuni. USAFE a declarat că desfășurarea dronelor Reaper arată sprijinul SUA pentru aliații din regiune, iar prezența în România confirmă statutul de aliat apropiat al acestei țări.

Descurajarea adversarilor este principala misiune a militarilor din Câmpia Turzii iar această politică va continua în anii care vor urma.

Proiectele de dezvoltare viitoare a bazei 71 Câmpia Turzii din România includ construirea unei platforme cargo care poate suporta transportul de explozivi, o nouă instalație de depozitare a combustibilului, o instalație integrată care să asigure comandă și control și multe altele. Forțele aeriene prevăd Câmpia Turzii ca un „centru de rotație” unde trupele și avioanele desfășurate vor asigura securitatea cerului Europei.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te