Cum și-a sporit Bill Gates averea de miliarde cu 50.000.000$ aduși din România. Povestea vieții

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 18.10.2022 - 11:01
Bill Gates are în prezent o avere estimată la 118 de miliarde de dolari - Foto: Facebook/Bill Gates

Gigantul american Microsoft - una dintre cele mai mari companii de tehnologie din lume, înființate de miliardarul Bill Gates- a făcut în 2021 un profit net de 42 de milioane de lei (aproximativ 10 milioane de dolari), mai mare cu 26% față de anul precedent.

SHARE

Numărul mediu de angajaţi din România a urcat anul trecut cu aproape 400 de oameni, ajungând la 1.404, relevă datele din bilanţul depus de companie la Ministerul Finanţelor.

Cifra de afaceri a Microsoft România a urcat în 2021 cu 20% la 558,9 mil. lei (113,5 mil. euro). Datele nu reflectă în totalitate businessul total al Microsoft în România în condiţiile în care o parte dintre produse şi servicii sunt facturate direct de subsidiara companiei din Irlanda.

Sursa: Ministerul Finanțelor

Microsoft a achiziţionat în 2003 antivirusul RAV produs de compania românească GeCAD Software, tranzacţie care îl aducea pentru prima dată în prim-plan pe Radu Georgescu, fondatorul GeCAD.

În ultimii ani, numele companiei americane apare în mai multe dosare de corupţie, în care foşti şefi ai companiei în România sunt acuzaţi că au prejudiciat statul cu zeci de milioane de euro.

Biografia lui Bill Gates

Bill Gates s-a născut pe data de 28 octombrie 1955 la William Henry Gates, în Seattle, Washington, într-o familie cu o istorie de antreprenoriat. Tatăl său, William H. Gates II, este un avocat din Seattle. Mama sa, Mary Gates, a fost profesoară, regent al Universității din Washington și președintă a United Way International.

Gates a avut un interes precoce în domeniul software-ului și a început să programeze computere la vârsta de 13 ani. În timp ce era încă în liceu, el a început să colaboreze cu prietenul din copilarie Paul Allen pentru a dezvolta o companie numită Traf-O-Data, care a vândut orașului Seattle un sistem computerizat de monitorizare a traficului urban.

În 1973, Gates a fost acceptat ca student la Universitatea Harvard, unde s-a întâlnit cu Steve Ballmer (director executiv al Microsoft din ianuarie 2000 până în februarie 2014). În timp ce încă era la Harvard, Bill Gates a dezvoltat limbajul de programare BASIC pentru microcomputerul MITS Altair.

În 1975, Gates a părăsit Harvard, înainte de a absolvi. Perechea Gates- Allen a deschis magazinul Microsoft din Albuquerque, New Mexico. Brandul a devenit faimos pentru sistemele de operare pe calculator. 

Citește și: Cel mai mare contractor al OMV Petrom, în insolvență. Povestea unui vechi conflict de interese

Când Gates și Allen și-au dezvoltat noul sistem de operare pe computer pe 16 biți, MS-DOS , pentru noul computer personal al IBM, duo-ul a convins IBM să permită Microsoft să își păstreze drepturile de licențiere. Gigantul calculatorului a fost de acord și Gates a făcut o avere din afacere.

La 10 noiembrie 1983, la hotelul Plaza din New York, Microsoft Corporation a anunțat în mod oficial Microsoft Windows, un sistem de operare de ultimă generație care a revoluționat și continuă să revoluționeze computerele personale.

Căsătoria, familia și viața personală

La 1 ianuarie 1994, Bill Gates s-a căsătorit cu Melinda. Născută la 15 august 1964 în Dallas, TX, Melinda Gates a obținut o diplomă de licență în informatică și economie de la Universitatea Duke, iar un an mai târziu, în 1986, a primit și MBA, de asemenea de la Duke. L-a întâlnit-o pe Bill Gates când lucra la Microsoft. Au trei copii și sunt despărțiți în prezent.

Cei doi au fondat Fundația Bill & Melinda Gates cu misiunea de a contribui la îmbunătățirea calității vieții oamenilor din întreaga lume, în special în domeniul sănătății și al învățării la nivel mondial.

Inițiativele au variat de la finanțarea școlarizării pentru 20.000 de studenți la instalarea a 47.000 de calculatoare în 11.000 de biblioteci în toate cele 50 de state. 

Citește și: EXCLUSIV 4.000 de copii, abandonați în primele 6 luni ale anului. De 5 ori mai puțini, adoptați

În 2014, Bill Gates a demisionat în funcția de președinte al Microsoft (deși continuă să servească drept consilier în domeniul tehnologiei), pentru a se concentra cu timpul pe fundație.

Conform clasamentului realizat de publicația financiară Forbes, Bill Gates are în prezent o avere estimată la 118 de miliarde de dolari.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te